OSALLISTUJASIVUT

Ready for Life - työharjoittelu euroopassa


Työharjoittelu ammatillisesta koulutuksesta vastavalmistuneille 

 

Ready for Life on Allianssin nuorisovaihdon ohjelma toisen asteen ammatillisesta koulutuksesta vastavalmistuneiden työllistymisen, kansainvälisen liikkuvuuden ja henkilökohtaisen kehittymisen tukemiseksi.

Ohjelma on suunnattu toisen asteen ammatillisesta koulutuksesta vuoden sisällä valmistuneille 18-35-vuotiaille nuorille aikuisille. Ready for Life -ohjelmassa osallistutaan työharjoitteluun Espanjassa, Italiassa, Irlannissa, Kreikassa, Portugalissa, Saksassa tai Ranskassa. Ulkomaanjakso on yhdistelmä kielen ja kulttuurin oppimista sekä työharjoittelua.

Kohteet:

 • Sevilla (Espanja)
 • Celano ja Avezzano (Italia)
 • Dublin (Irlanti)
 • Rethymno (Kreikka)
 • Braga (Portugali)
 • Montpellier ja sen lähiympäristö (Ranska) 
 • Berliini (Saksa)
Yleensä osallistujat lähtevät kohteisiin muutaman hengen pienryhmissä, joskus tarjolla on myös yksittäispaikkoja. 

Ulkomaanjakso kestää kohdemaasta riippuen 4-12 viikkoa:

 • Ensimmäisen 1-2 viikon aikana Allianssin nuorisovaihdon yhteistyökumppani järjestää kieli- ja kulttuurikoulutusta, joka perehdyttää osallistujia paikalliseen kulttuuriin ja arkeen. Kurssilla käsitellään harjoittelualan sanastoa ja paikallista kulttuuria. Kieli- ja kulttuurikoulutus ei sisälly Irlannin työharjoittelujaksoihin vaan harjoittelijat aloittavat suoraan työharjoittelun jakson alussa.
  Ennen lähtöä yli kuukauden jaksoille lähteville jaksoon sisältyy myös tunnukset online-kielitestiin ja -kurssille.
 • Loppuajan osallistujat työskentelevät palkattomassa työharjoittelussa. Ainoastaan Ranskassa hotelli- ja ravintola-alan harjoittelijat saavat pienen kuukausittaisen taskurahan. (Taskuraha Ranskan lain mukaisesti 546 euroa/kk jokaista täyttä harjoittelukuukautta kohti.)

Ohjelma on EU-tuettu ja siihen sisältyy mm. majoitus sekä maakohtainen matka-apuraha. 

Ohjelmasta kiinnostuneiden tulee ottaa huomioon, että työharjoittelu on palkaton ja osallistujat maksavat itse ruokailunsa ja henkilökohtaiset kulunsa.
Jaksoille ei välttämättä saa työttömyystukea.

 

Työharjoittelupaikat 

Ohjelmaan valituille etsitään työharjoittelupaikat ansioluetteloiden, koulutuksen sekä heidän toiveidensa perusteella. Saksassa, Italiassa, Irlannissa, Kreikassa, Portugalissa ja Espanjassa työharjoittelupaikkoja on tarjolla useilta eri aloilla ja harjoittelupaikat pystytään etsimään hakijan toiveiden mukaisesti.

Ranskassa tarjolla on ainoastaan hotelli- ja ravintola-alan paikkoja, jotka sopivat hyvin niin matkailu- kuin ravintola-alalta valmistuneille.

Kaikissa kohteissa ohjelmaan valituilla on mahdollisuus tehdä myös yrittäjyyteen painottuva työharjoittelu, jossa jakson aikana tehdään yrittäjyyteen liittyviä tehtäviä. Yrittäjyyteen painottuvasta työharjoittelusta kiinnostuneiden hakijoiden tulisi mainita asiasta hakemuksen liitteeksi lähetettävässä motivaatiokirjeessä.

Ohjelma on ensisijaisesti tarkoitettu työttömille tai työttömyysuhan alaisille nuorille, jotka tarvitsevat kansainvälistä työkokemusta työllistyäkseen Suomessa, mutta siihen voivat hakea myös työelämässä olevat. Työharjoitteluun lähtevien tulee olla vastavalmistuneita, eivätkä opinnot saa enää olla kesken työharjoittelujakson alkaessa.

Rohkaisemme kaikkia kiinnostuneita hakemaan mukaan!

 

Mikä Erasmus+?

Ready for Life on Euroopan Unionin Erasmus+ koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelman ammatillisen koulutuksen alahanke, jota Allianssin nuorisovaihto ja sen yhteistyökumppanit koordinoivat Espanjassa, Italiassa, Irlannissa, Kreikassa, Portugalissa ja Saksassa.  

Erasmus+ on EU:n koulutus- , nuoriso- ja urheiluohjelma vuosiksi 2014-2020. Ohjelman tavoitteena on parantaa osaamista ja työllistymistä sekä uudistaa koulutusta ja nuorisotyötä. Erasmus+ -ohjelma kokoaa yhteen EU:n aikaisempina vuosina toimineet seitsemän koulutus- ja nuoriso-ohjelmaa (mm. Erasmus ja Leonardo da Vinci).

Ready for Life on Erasmus+-ohjelman ammatillisen koulutuksen alahanke, joka kuuluu liikkuvuus-avaintoimeen (Avaintoimi 1). Liikkuvuus-avaintoimella rahoitetaan oppimiseen liittyvää liikkuvuutta. Tukea myönnetään opiskelijoiden ja nuorten liikkuvuuteen sekä henkilöstön liikkuvuuteen. Liikkuvuushankkeessa opiskelijat ja nuoret voivat lähteä toiseen maahan esimerkiksi opiskelemaan, harjoittelemaan, työssäoppimaan tai vapaaehtoispalveluun.

Opiskelijoiden ja nuorten liikkuvuus koskee ammatillista koulutusta, korkeakoulutusta ja nuorisotyötä. Hankemuotoista rahoitusta hakevat aina oppilaitokset tai organisaatiot, kuten esimerkiksi Allianssin nuorisovaihto. Yksittäinen ihminen voi hyötyä ohjelmasta osallistumalla jonkin ohjelman alahankkeeseen kuten esimerkiksi Ready for Life-ohjelmaan.

Suomessa Erasmus+ -ohjelman kansallisena toimistona toimii Opetushallitus.

Lisätietoja Erasmus+-ohjelmasta:  


Kuka voi hakea?


Hakijan tulee olla

 • 18-35-vuotias
 • vuoden sisällä valmistunut toisen asteen ammatillisesta oppilaitoksesta* (Ulkomaan jakson tulee alkaa, kun valmistumisesta on kulunut alle vuosi. Paluu voi tapahtua tätä myöhemmin. Ohjelmaan voi hakea mukaan vaikka opinnot olisivat vielä kesken, kunhan olet valmistunut viimeistään ulkomaanjakson alkaessa)

*Hakijan tulee olla valmistunut ammatillisesta tutkintoon johtaneesta koulutuksesta, joko perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnolla. Opiskelu on voinut tapahtua joko oppilaitoksessa, näyttötutkintona tai oppisopimuksella.

Lisäksi hakijan tulee

 • osata englantia tai kohdemaan kieltä riittävästi (erityisesti Ranskassa kohdemaan kielitaidosta on kovasti hyötyä.) Saksassa, Italiassa, Kreikassa, Portugalissa ja Espanjassa ei tarvitse välttämättä osata kohdemaan kieltä ja hakea voi pelkällä englannilla. Paikallisen kielen osaamisesta on kuitenkin ehdottomasti apua työssä ja hakijan tulee olla motivoitunut opiskelemaan paikallista kieltä ulkomaanjakson aikana. Erityisesti Saksan jaksoille toivotaan vahvaa kiinnostusta paikallisen kielen opiskeluun. Kts. Kielitaidon arviointi (pdf)
 • olla valmis sitoutumaan hankkeeseen ja sen aikatauluihin sekä aktiiviseen valmistautumiseen ja osallistumiseen jakson aikana
 • raportoida kokemuksistaan jakson aikana ja sen jälkeen
 • osallistua uusien lähtijöiden valmentamiseen paluun jälkeen sekä kertoa kokemuksistaan esimerkiksi vanhalla oppilaitoksellaan tai Allianssin nuorisovaihdon tapahtumissa mahdollisuuksien mukaan


Milloin?


Syksyn 2018 jaksojen aloitusajankohdat ja kestot (HUOM. Haku auki 28.6. saakka Kreikkaan, Irlantiin, Saksaan ja Ranskaan): 

Italia 

 • 4 viikkoa (sis. 10 h kielikurssin) - 16.9.2018
 • 10 viikkoa (2 vk kielikurssi + 8 vk työharjoittelu) - 16.9.2018
Irlanti
 • 8 viikkoa (ei sis. kielikurssia) - 9.9.2018

Kreikka

 • 9 viikkoa (1 vk kielikurssi + 8 vk työharjoittelu) - 9.9.2018

Portugali 

 • 9 viikkoa (1 vk kielikurssi + 8 vk työharjoittelu) - 9.9.2018 

Ranska 

 • 10 viikkoa (2 vk kielikurssi + 8 vk työharjoittelu) - 2.9.2018

Espanja

 • 9 viikkoa (1 vk kielikurssi + 8 vk työharjoittelu) - 9.9.2018

Saksa

 • 12 viikkoa (2 vk kielikurssi + 10 vk työharjoittelu)- 2.9.2018


Mitä maksaa?


Ready for Life-ohjelma saa rahoituksen EU:n Erasmus+-ohjelman kautta. 

Jokaiselle ohjelmaan valitulle osallistujalle myönnetään apuraha, joka kattaa:

 • lähtijämateriaalit ja valmennuksen
 • online-kielikurssin ja kielitaidon arvioimisen
 • sijoittamisen työharjoittelupaikkaan
 • tukipalvelut ja paikallisen yhteystoimiston tuen kohdemaassa oleskelun ajan
 • majoituksen koko hankkeen ajalle
 • maakohtaisen matka-apurahan
 • 1-2 viikon kielikurssin (paitsi Irlannissa)

Lisäksi jokainen osallistuja saa työharjoittelujakson jälkeen Europass-liikkuvuustodistuksen sekä Allianssin nuorisovaihdon osallistumistodistuksen ulkomailla suoritetusta jaksosta.

Majoitus kohdemaissa on usein asuntoloissa joko yhden tai kahden hengen huoneissa, jaetuissa erillisasunnoissa tai omissa huoneissa paikallisten isäntäperheiden luona. Kaikissa asuntoloissa ja asunnoissa on täysin varustellut kylpyhuoneet ja keittiöt. Italiassa majoituksesta tulee maksaa 50 euron pantti, jonka saa takaisin, kun asunnon jättää siistissä kunnossa jakson jälkeen. 

Kaikkien osallistujien tulee itse hankkia matkavakuutus ulkomaan jakson ajaksi. Matkavakuutusta ottaessa on huomioitava, että vakuutus kattaa myös työskentelyn ulkomailla.

Matka-apuraha määräytyy kohdemaan mukaan ja siitä maksetaan etukäteen 70 % ja ulkomaanjakson toteuduttua ja loppuraportoinnin jälkeen loput 30 %

Maakohtaiset matka-apurahat (100 %):

 • Espanja: 530 euroa
 • Saksa: 275 euroa
 • Ranska: 360 euroa
 • Italia: 360 euroa
 • Irlanti: 360 euroa
 • Kreikka: 360 euroa
 • Portugali 530 euroa

Henkilökohtaiset kulut

Työharjoittelu on palkaton, joten mukaan hakevien osallistujien tulee olla valmiita ja varautuneita itse kustantamaan ruokailunsa ja henkilökohtaiset kulunsa koko jakson ajan. Ranskassa harjoittelija saa taskurahaa Ranskan lain mukaisesti 546 euroa/kk jokaista täyttä harjoittelukuukautta kohti. Muihin maihin lähtevillä pitää olla mukana riittävästi rahaa päivittäisten ruokailujensa, paikallismatkojen yms. hoitamiseen.  

Mikäli saat työttömyystukea, selvitä hyvissä ajoin ennen mukaan hakemista oletko oikeutettu työttömyystukiin ulkomailla. Hakijoiden tulee varautua siihen, että ulkomailla tehtävään työharjoitteluun ei välttämättä saa työttömyystukea. 


Miten haetaan?


 I VAIHE (kaikki hakijat): 

1. Täytä Allianssin nuorisovaihdon hakulomake. Voit täyttää lomakkeen tietokoneella ennen tulostamista tai lähettää sen suoraan sähköpostitse. Lomaketta ei tarvitse allekirjoittaa käsin. Hakulomakkeet ovat .doc-muodossa. Lataa hakulomake tästä. Toimita muut liitteet ohjeiden mukaisesti yhdessä hakulomakkeen kanssa.  

Ohjeita hakulomakkeen täyttöön:

HUOM. Syyskuussa alkaviin jaksoihin paikkoja auki Kreikkaan, Irlantiin, Saksaan ja Ranskaan. Haku 28.6. mennessä.  

Täytä hakulomake huolellisesti. Erityisesti niihin kysymyksiin, joissa kuvaat harjoittelupaikkatoivettasi ja motivaatiotasi kannattaa panostaa.  

Oma kuva. Liitä hakemukseen siisti kasvokuva. 

Maan valinta. Voit valita hakulomakkeessa kolme maavaihtoehtoa seuraavien vaihtoehtojen joukosta: Saksa, Irlanti, Portugali, Espanja, Italia, Kreikka ja Ranska (Huom. Ranskassa on tarjolla vain ravintola-alan harjoittelupaikkoja). Merkitse 1. vaihtoehdoksi se maa, johon haluaisit ensisijaisesti sijoittua.  Merkitse lomakkeeseen vähintää kaksi maavaihtoehtoa. 

Kielitaito. Käytä kielitaidon arvioinnissa yleistä eurooppalaista viitekehystä, jonka löydät täältä . Merkkaa kielitaito niiden kielten osalta, joita osaat. Muiden kielten kohdat voit jättää tyhjäksi. 

Alan valinta. Merkitse hakulomakkeeseen kolme työnimikettä tai tehtävää, jotka vastaavat koulutustasi ja joihin toivot työharjoittelussa sijoittuvasi.  

Motivaatiokirje eli avoin työhakemus. Mieti, millaiseen harjoittelupaikkaan haluat. Haluatko syventää jo opittuja tietoja ja taitoja vai oppia jotain ihan uutta? Millaisesta paikasta sinulle olisi eniten hyötyä tulevaisuudessa? Hakemuksessa kannattaa määritellä hyvinkin yksityiskohtaisesti millaisesta paikasta olisit kiinnostunut. Muista mainita, jos olet kiinnostunut yrittäjyyspainotteisesta harjoittelusta. 

Lähetä hakemuksen liitteenä: 
 • Kopio tutkintotodistuksesta
  • Todistuksesta tulee käydä ilmi valmistumisajankohta sekä oppilaitos ja opintoaste
  • Huom! Voit jo hakea  vaikka opintosi olisivat vielä kesken, mutta jos olet valmistunut viimeistään ulkomaanjakson alkaessa. Mainitse tässä tapauksessa valmistumisajankohdasta selkeästi esimerkiksi motivaatiokirjeessä tai CV:ssä. Muista toimittaa kopio tutkintotodistuksesta heti valmistuttuasi.

Kaikissa liitteissä sekä hakulomakkeessa voi käyttää kielenä joko 1. vaihtoehdoksi merkitsemäsi kohdemaan kieltä tai englantia. 

3. Lähetä hakulomake ja kaikki liitteet Allianssin nuorisovaihtoon osoitteeseen hakemukset(at)alli.fi (Huom! Sähköisesti lähetettyä lomaketta ei tarvitse välttämättä allekirjoittaa käsin).

Voit lähettää hakemuksen ja liitteet myös postitse Asemapäällikönkatu 1, 00520 Helsinki. Kuoreen merkintä "Ready for Life". 

Hakuajan päättymisen jälkeen lähetettyjä hakemuksia tai vajaita hakemuksia ei oteta huomioon valinnassa.

Ohjelmaan valituille ilmoitetaan alustava valintapäätös heti hakuajan päätyttyä.

 

II VAIHE (ohjelmaan valitut):

4. Jos sinut valitaan ohjelmaan, tulee sinun toimittaa myös seuraavat liitteet:

 • kopio passista tai henkilöllisyystodistuksesta
 • kopio matkavakuutuksen vakuutuskirjasta tai kopio maksukuitista
 • kopio eurooppalaisesta sairaanhoitokortista
 • Allianssin nuorisovaihdon terveyskysely
 • allekirjoitettu rahoitussopimus ja ohjelmaehdot

Näistä saat tarkemman ohjeistuksen valinnan jälkeen, liitteitä ei tarvitse toimittaa vielä ensimmäisessä hakuvaiheessa.

Ohjelmaan valituille järjestetään ennen lähtöä lähtijävalmennus Helsingissä. Lähtijävalmennuksen ajankohta sovitaan osallistujien kesken.


KOKEMUKSIA


Ready for Life -ohjelmaan aiemmin osallistuneiden nuorten kokemuksia voit lukea julkaisuistamme:

 

 

Osallistujien kokemuksia Italian Celanosta voit lukea 5 syytä lähteä työharjoitteluun Italiaan -artikkelista, johon olemme koonnet parhaat syyt lähteä työharjoitteluun juuri Celanoon.

Sykysllä 2016 Berliinissä työharjoittelussa olleen Reetan kokemuksista voit lukea Sakki ry:n blogissa.      

Ready for Life-ohjelman edeltejiä olivat EU-rahoitteiset  Intercultural Learning Experience ILE- ja Improving Intercultural Competence IIC. Osa Ready for Life-kohteista on samoja kuin aikaisemmilla ohjelmakausilla. Tutustu alta aikaisemmin maailmalla olleiden kokemuksiin.Ohjelma lyhyesti


Ikäraja: 18-35 v

Oleskeluaika: 4-12 vk

Milloin harjoittelu ulkomailla alkaa? Seuraavat harjoittelujaksot kohdemaissa alkavat kesäkuussa 2018.

Kohteet:
Celano ja Avezzano (Italia),
Berliini (Saksa),
Sevilla (Espanja),
Montpellier (Ranska),
Braga (Portugali),
Rethymno (Kreikka)
ja Dublin (Irlanti)

Seuraava hakuaika:

Lisähaku syyskuussa alkaviin jaksoihin Kreikkaan, Ranskaan, Saksaan ja Irlantiin auki 28.6. saakka.

Maksut: Ohjelmassa ei ole osallistumismaksua.
Katso lisätietoja alempana Mitä maksaa-osiosta.


AJANKOHTAISTA


Tutustu tarkempiin hakuohjeisiin ja esimerkkihakemukseen tästä.

Lue myös:

*Usein kysytyt kysymykset
*5 syytä lähteä työharjoitteluun Italiaan 
*Uusia kokemuksia nuorisovaihdosta 

> Lue vuosina 2015-2017 ohjelmaan osallistuneiden kokemuksia

> Lue vuosina 2014-2016 ohjelmaan osallistuneiden kokemuksia


kokemuksia