Gita

Gita on ollut Allianssin nuorisovaidon aktiivitoiminnassa mukana jo pidempään, ja hän on osallistunut useisiin vapaaehtoisprojekteihin ja nuorisovaihtoihin kauttamme ulkomailla. Alla hän kertoo kokemuksistaan.

 

Gita

Kuvat: Gita Anttonen & Jonathan Ericher

"Kesällä 2016 lähdin EVS-vapaaehtoistyöhön Makedoniaan, ja matka on jatkunut sieltä muun muassa Intian, Moldovan, Ukrainan ja Italian kautta Espanjaan. Ensimmäinen kansainvälinen vapaaehtoistyöprojektini eteläisessä Makedoniassa sijaitsevassa Kavadarcissa avasi ovet monille muille mahdollisuuksille. Enimmäkseen olen työskennellyt nuorten, taiteen ja median parissa – niin vapaaehtoisena kuin työelämassäkin.

Työskenneltyäni kesän nuorisokeskuksessa Kavadarcissa tiesin, että haluan jatkaa kansainvälistä työtä lasten ja nuorten parissa, sillä vuorovaikutus erityisesti nuorten ihmisten kanssa avaa vieraan kulttuurin tavat ja vaikutukset pintaa syvemmältä. Ensimmäinen EVS-jaksoni kesti kaksi kuukautta, mikä lasketaan lyhytaikaiseksi projektiksi, joten minulla oli mahdollisuus lähteä EU-tuetulle vapaaehtoistyöjaksolle vielä toisenkin kerran.

Seuraavan syksyn työskentelin Suomessa keräten matkakassaa. Talvella pakkasin laukkuni uudelleen, tällä kertaa suuntana oli Etelä-Intia. Osallistuin Allianssin MTV-jaksolle vain kuukauden varoitusajalla, joka riitti juuri viisumin ja muiden lähtövalmistelujen järjestämiseen. Sain viisumin kolmeksi kuukaudeksi, joista kaksi työskentelin orpokodissa Mysoressa ja kolmannen matkustelin tutustuen muihin Etelä-Intian osavaltioihin.

Mysoren laitamilla sijaitsevassa orpokodissa työskentely ja olosuhteet olivat huomattavasti haastavammat kuin Euroopassa; toisinaan työ oli niin henkisesti kuin fyysisestikin raskasta, mutta kaiken sen rinnalla kokemus oli myös vaikuttavin, eikä se suinkaan jäänyt viimeiseksi matkakseni Intiaan.

Jo ennen Suomeen paluuta ehdin allekirjoittaa uuden sopimuksen EVS-projektista Moldovassa. Itä- Eurooppa oli aina kiinnostanut minua, tällä kertaa työskentelisin journalismin parissa. Itäisessä Euroopassa työskenteleville vapaaehtoisille järjestettiin yhteinen koulutus Ukrainassa. Se oli loistava mahdollisuus verkostoitua ja oppia enemmän Itä-Eurooppalaisesta kulttuurista ja työskentelytavoista; kouluttajat, joilla oli pitkä tausta itäisessä Euroopassa ihmisoikeuksien ja nuorten kanssa työskentelystä, olivat kotoisin Ukrainasta ja Valko-Venäjältä. Lopulta Moldovan viisumini riitti neljän kuukauden työskentelyyn, jonka jälkeen otin omaa aikaa tutustuakseni muun muassa Romaniaan ja Puolaan.

Itä- ja Keski-Euroopassa vietetyn syksyn jälkeen palasin Suomeen ja pitkästä aikaa takaisin koulun penkille. Media-alan opiskelut eivät kuitenkaan ole hidastaneet maailmanmatkustusta – tällä hetkellä suoritan työharjoittelua Pohjois-Espanjassa. Sen lisäksi aktiivitoimikunnan jäsenenä olen saanut nopeasti ja helposti tietoa lyhytaikaisista, usein EU-tuetuista, koulutuksista ja seminaareista, joihin olen osallistunut esimerkiksi Italiassa ja Belgiassa. Parhaimmillaan lyhyet mutta intensiiviset koulutukset ovat yhtä hyödyllisiä ja vaikuttavia kokemuksia kuin pidemmätkin projektit – toisella tavalla, toki. Erityisen mieleenpainuvaksi on jäänyt viime kesänä yhteistyössä YAP-Italian kanssa järjestetty liikkumisvapauteen, Euroopan Unioniin ja ihmisoikeuksiin keskittynyt reilun viikon mittainen koulutus Poggio Mirtetossa.

Erityisesti EU-tuetut ohjelmat ovat loistava ponnahduslauta kansainväliselle verkostoitumiselle, ja useat vapaaehtoistyön parissa luomani kontaktit ovat edelleen arvokkaita niin ammatillisesti kuin henkilökohtaisesti.

Tätä tekstiä kirjoitan Zaragozassa, ja parin kuukauden kuluttua saatan työskennellä Bangaloressa. Aktiivitoimikunnassa – jossa olen nyt mukana toista vuotta – voi onneksi pysyä mukana missä tahansa päin maailmaa, ja erityisesti media-alan työläisenä leveysasteiden tiheä vaihtuminen on jopa eduksi monipuolisten näkökulmien ja materiaalin tarjoamisen kannalta."

 

Related