Helin au pair -aika Pekingissä

Kun päätin lähteä au pairiksi Kiinaan, minulla oli tietty mielikuva, minkälaiseen maahan olen menossa. Olin hyvin innoissani, mutta jännittynyt siitä, mitä kaikkea tulisin kohtaamaan. Tiesin, että siitä tulisi seikkailu, ja siitä tulikin paljon enemmän!  Nyt kun olen takaisin Suomessa, on vaikea pukea kokemustani sanoiksi. Olen nyt monta kokemusta rikkaampi. Kaikkia vaiheitani Kiinassa en voi tähän tekstiin sisällyttää, mutta tässä on keskeisimmät ajatukseni tältä matkalta.

Asuin siis Pekingissä ja voin rehellisesti sanoa, ettei se kaupunki sopinut minulle. Totesin jo heti alussa, että pidän kyllä Kiinasta, mutten Pekingistä.

Suurin syy tähän pettymykseeni oli Pekingin ilmanlaatu. Koin voivani huonosti siinä saasteessa, kärsin siitä niin fyysisesti kuin henkisestikin. Eikä oloani helpottanut yhtään vaarallinen liikenne ja ihmisten paljous, joka paikassa, kaikkina aikoina. Mutta niin kuin aina, jokaisella pilvellä on hopeareunuksensa, se oli kokemus ja sai minut tuntemaan kiitollisuutta siitä, miten Suomessa osataan kunnioittaa luontoa. Sanottakoon, että ahdinkoani tässä kaupungissa lievitti toisaalta hyvä tukiverkosto, johon kuului mm. yhteystoimiston henkilökunta ja muut au pairit, erityisesti toinen suomalainen au pair, joka oli korvaamaton keskustelukumppani, jonka kanssa saattoi "päästellä höyryjä ulos".

Sain todella hyvän isäntäperheen, jonka mukana sitten pääsin käymään muissakin kaupungeissa, kuten Xianissa (jossa Terrakotta-sotilaat) ja Lijiangissa etelä-Kiinassa, johon aivan ihastuin! Näissä kaupungeissa pääsin näkemään perinteisempää Kiinan eloa ja kulttuuria, jota todella rakastin! Eniten Kiinassa ollessani pidin perinteisistä asioista, kuten taide, rakennukset, hurmaavat vanhat asut, temppelit ja historialliset kohteet.  Juuri nämä seikat nostavat silmissäni Kiinan parempaan valoon, huolimatta niistä asioista, jotka koin negatiivisiksi Pekingissä.

Nyt jälkeenpäin katsottuna tästä matkasta jäi paljon ihania muistoja ja ennen kaikkea paljon eväitä elämään, hyötynä ajatellen tulevaisuutta: varmasti on eduksi hakiessa moneen kansainväliseen opiskelupaikkaan ja työhön. Mutta itse koen suurimmaksi palkinnoksi tästä reissusta kaikki saamani sisäiset rikkaudet, kuten mm. suurempi avarakatseisuus ja avoimuus, sisäinen voima sekä oivaltaminen mitkä ovat omat rajat.

Sinä joka pohdit olisiko Kiina sinulle se seuraava askel, sanon että mikä ettei! Mielestäni tärkeintä on tunne siitä, että todella haluat lähteä juuri tähän kyseiseen maahan. Jos tunnet kutkuttavaa innostuneisuutta tätä mahdollisuutta ajatellessasi, on tämä varmasti oikea suunta!  Sillä niin kuin itsekin seurasin sydäntäni tälle matkalle, huomasin, miten paljon tällä maalla olikaan minulle annettavanaan!

Heli

Related