Heinin vapaaehtoisleiri Taiwanissa

Osallistuin kesällä 2012 ensimmäistä kertaa Allianssin kansainväliselle työleirille. Leirikohteeksi valikoitui Taiwan osaksi maan eksoottisuuden vuoksi ja osaksi mielenkiintoisen työn takia. Varasin ensin paikan PengHu-saaren leirille, jonka jälkeen minulle järjestyi leiripaikka myös Taichung-nimisessä kaupungissa. Molemmilla leireillä työskentelin Taiwan Fund for Children and Families (TFCF) -järjestössä, jonka tehtävänä oli auttaa vähäosaisia perheitä ja kaltoin kohdeltuja lapsia. Järjestimme sisä- ja ulkoilmaleirejä lapsille, joiden ohjelmaan kuului molemminpuolista kulttuuriin tutustumista, Amazing Race -tyyppisiä kilpailuita, leikkejä ja pelejä yms. Lapset eivät juuri puhuneet englantia, joten paikalliset vapaaehtoiset toimivat samalla tulkkeina. Ulkomaalaisia, varsinkaan länsimaalaisia, ei näkynyt kuin kourallinen koko maassa, joten lapset olivat iloisia saadessaan tutustua meihin ja touhuta yhdessä.

Asuimme koululla, jossa meillä oli patjat ja makuupussit nukkumista varten. Tilat olivat siistit suihku- ja wc-tilat mukaan lukien. Työpäivät alkoivat noin kahdeksan maissa ja loppuivat noin viiden aikoihin. Lounaan yhteydessä oli hiukan vapaata aikaa. Töiden loputtua söimme vielä yhdessä päivällistä, joten täysin vapaita olimme noin seitsemän aikoihin. Vapaa-aikaa jäi siis melko vähän, mutta työ ei tuntunut kovin raskaalle, kun joinakin päivinä pelailimme lasten kanssa rannalla ja joinain kävimme tutustumassa nähtävyyksiin jne. Iltaisin kävimme joskus night marketeilla, jotka ovat hyvin suosittuja Taiwanissa. Ihmiset tulevat sinne paitsi viettämään aikaa myös syömään mitä erikoisempia taiwanilaisia herkkuja. Viikonloppuina teimme muiden vapaaehtoisten kanssa pidempiä retkiä maan isompiin nähtävyyksiin.

PengHua kutsutaan paratiisisaareksi, ja sen nimen se on ansainnutkin! Turkoosia merta joka puolella ja auringonpaistetta joka päivä. Saarella on yksi isompi kaupunki, joka on silti rauhallinen ja täynnä pieniä kahviloita. Taichung puolestaan on miljoonakaupunki, jossa on hienoja museoita, mutta ei juuri muita nähtävyyksiä. Näiden kaupunkien lisäksi matkustelin reilun viikon ympäri Taiwania. Parhaiten jäivät mieleen Hualien, jossa kokeilin river tracingia, upea Taroko Gorge ja Taipei kaikkine nähtävyyksineen. Nähtävää ja koettavaa olisi ollut paljon pidemmäksikin aikaa. Ainoa miinuspuoli oli, että ilmasto tuntui koko ajan todella kuumalle, koska kuumuuden lisäksi ilmasto on hyvin kostea. Taifuunien riski on suuri kesäkuukausina ja minullakin meni yksi viikko taifuunin takia sisätiloissa.

Sain paljon uusia taiwanilaisia ystäviä ja tulimme läheisiksi muiden vapaaehtoisten kanssa ympäri maapalloa. Uusien paikallisten ystävien kautta pääsin tutustumaan aivan eri tavalla taiwanilaiseen kulttuuriin ja heistä oli myös paljon apua englanninkielen taitojensa takia, koska yleisesti ottaen Taiwanissa ei puhuta englantia ja esimerkiksi ravintoloissa ruokalistat ovat usein pelkästään kiinaksi. Taiwanilaiset ovat kuitenkin hyvin ystävällisiä ja avuliaita, vaikka kommunikointi ei aina yhteisellä kielellä onnistukaan. Joka paikassa tuntuikin hyvin turvalliselta, vaikka olisi ollut liikenteessä yksinkin. Kaiken kaikkiaan tämä kokemus oli aivan mahtava ja olen todella tyytyväinen, että valitsin kohteeksi juuri Taiwanin ja nämä TFCF:n kanssa yhteistyössä toteutetut leirit.

Heini

Related