Lauran vapaaehtoisleiri Tansaniassa

Työleirimme Tansaniassa alkoi viikonlopun kestävällä orientaatiolla, jonka aikana saimme hyödyllistä informaatiota tulevaa leiriä koskien ja saimme tutustua toisiimme. Orientaation jälkeen jakauduimme kahteen eri ryhmään ja suuntasimme matkamme kohti Sanzibaria, jossa varsinainen leiri järjestettiin. Myrskyisän lauttamatkan ja lyhyen bussireissun jälkeen saavuimme pieneen Bwejuun kylään. Olimme todella onnekkaita, sillä majapaikkamme sijaitsi aivan meren rannassa Sanzibarin itärannikolla.

Yksi leirin projekteista olikin siivota roskia rannalta ja sitouttaa kyläläisiä mukaan ympäristön puhtaanapitoon. Kaksi viikkoa oli tähän kovin lyhyt aika, mutta toimintamme otettiin kuitenkin positiivisesti vastaan ja saatiinpa muutaman kerran joitakin kyläläisiäkin osallistumaan siivoustalkoisiin! Rantaa siivosimme aamupäivisin, kun ilma ei ollut vielä polttavan kuuma. Yhteistuumin teimme leirin loputtua rannalle kylttejä kehottamaan kyläläisiä pitämään ympäristön siistinä vielä lähtömme jälkeenkin. Kahden ja puolen viikon aikana kulttuurien sekamelskasta kehittyi hyvin tiivis ryhmä. Yhteyttä pidetään edelleen ja ensimmäinen reunion on jo suunnitteilla Espanjaan ensi kesäksi!

Toisena projektinamme oli järjestää ohjelmaa paikallisille lapsille. Suunnitteluissa vain mielikuvitus oli rajana ja kahden viikon aikana ehdimmekin pelata monet ottelut jalkapalloa, leikkiä erilaisia leikkejä ympäri maailmaa sekä musisoida rannalla ja harjoitella jonglöörausta - itse tehdyillä välineillä tietenkin. Samalla kun toiset järjestivät aktiviteetteja rannalla kylän nuorimmille, opettivat toiset ryhmästä englantia koulussa vähän vanhemmille oppilaille. Viikkojen aikana vaihtelimme vastuualueita niin, että jokainen pääsi kokeilemaan vähän kaikkea. Vaikka elämä paikan päällä poikkesi varmasti useimmilla normaalista, ei oloaan tarvinnut tuntea ulkopuoliseksi joka puolelta kuuluvien tervetulotoivotusten myötä – Karibu! Erityisesti kylän lapset olivat innoissaan vieraista ja tulivat leiriläisille tutuiksi kouluvierailujen ja iltapäivisin järjestettyjen puuhahetkien myötä.

Päivittäin yksi työpari pääsi kokeilemaan paikallisen ruoan valmistusta ulkokeittiössä, mikä oli jo kokemus sinänsä sekä mukavaa vaihtelua normaaliin ohjelmaan. Kävimme myös vierailuilla kylän sairaalassa, koulussa ja päiväkodissa sekä teimme retken kulttuurifestareille läheiseen kylään. Iltaisin järjestimme vapaamuotoisia esittelyjä ja maistelimme herkkuja eri kulttuureista. Parin viikon aikana pääsimme bussiretkelle halki Espanjan, taittelimme japanilaisia origameja ja lauloimme kolmen valtion järjestämissä Euroviisuissa Piippolan vaaria –Suomeksi tietenkin.  

Työleiri Tansaniassa antoi itselleni paitsi ikimuistoisia hetkiä, myös paljon kokemusta erilaisten ihmisten kanssa toimimisesta ja sopeutumisesta. Kun lähtee aivan toisenlaiseen kulttuuriin ja työskentelee ihmisten kanssa eri puolelta maailmaa, täytyy olla valmis joustamaan ja tekemään kompromisseja. Paikallisen järjestön työntekijät olivat apuna koko leirin ajan ja järjestelyt toimivat hyvin, mutta matkan aikana joutui myös kulkemaan yksin ja tekemään itsenäisiä päätöksiä, mikä on antanut uudenlaista rohkeutta toimia ihan täällä koto Suomessakin. Reissussa tulee varmasti eteen haastaviakin tilanteita eikä kaikkeen voi mitenkään varautua etukäteen. Seikkailumielellä ja huumorintajulla pääsee kuitenkin jo pitkälle! 

Laura

Related