Tepon vapaaehtoisleiri Moldovassa

Jouduin kevättalvella keskeyttämään armeijan polvivamman vuoksi. Kalenteri ammotti loppuvuodeksi tyhjyyttään. Olin jo pitkään haaveillut vapaaehtoistyöstä, ja kun sain polven kuntoon, kesä oli auki ennen opintojen alkua. Moldova valikoitui vapaaehtoistyökohteeksi, sillä halusin kokeilla elämistä Pohjois-Euroopan vauraiden maiden ulkopuolella, mutten silti uskonut olevani valmis lähtemään vielä esimerkiksi Afrikkaan tai Aasiaan. 

Vapaaehtoisena työskentelin ADVIT Moldova - nimisessä järjestössä, joka koordinoi vapaaehtoistyötä maassa.  Koska toimintaa pyöritti pieni joukko, olin käytännössä yksi työntekijöistä. Organisoin tapaamisia ja koulutuksia vapaaehtoisille, vierailin eri kohteissa lastenkodeista museoihin ja kirjoitin rahoitushakemusta Euroopan komissiolle ja muita paperitöitä. Moldovassa on parikymmentä erilaista työkohdetta, muun muassa kulkukoirakeskus, saattohoitola, kulttuuritalo, kehitysvammaisten kuntoutuskeskus ja ihmiskauppaa vastustava järjestö.

Olin Moldovassa kuukauden, ja majoituin venäjänkielisen isäntäperheen luona pääkaupunki Chisinaussa. Pitempiaikaiset vapaaehtoiset asuvat toistensa kanssa kimppakämpissä, mutta ensimmäiset kuukaudet on mahdollista asua isäntäperheen kanssa. Minulle se oli mahtava tapa päästä lyhyessä ajassa sisään maan arkielämään ja tapoihin.

Alkupuolella iso osa vapaa-ajastani meni romanian opiskeluun työkaverini kanssa. Se kannatti, sillä loppuajan pystyin sujuvasti asioimaan kaupoissa, kysymään neuvoa kaupungilla ja juttelemaan yleisellä tasolla paikallisten kanssa. Ohutkin kielitaito teki keikasta roimasti antoisamman, sillä vain harva vanhemmista moldovalaisista puhuu englantia. Kuljin myös paljon moldovalaisen mentorini mukana, ja kävimmepä isäntäperheeni kanssa viikonloppulomalla Ukrainassa Mustan meren rannalla. Viimeisen parin viikon aikana olin paljon muiden vapaaehtoisten kanssa, joka osoittautui loistavaksi porukaksi.

Moldova on kooltaan piskuinen maa, jossa on noin 3,5 miljoonaa asukasta. Pääkieli on romania, mutta maassa on myös merkittävä venäjänkielinen vähemmistö. Euroopan mittakaavassa Moldova on kaukana Suomesta niin kulttuuriltaan kuin elintasoltaan. Pieni maa Ukrainan ja Romanian puristuksissa on Euroopan köyhin. Keskiansiot ovat alle 100 euroa kuussa. Kulttuurishokki ei kuitenkaan iskenyt minuun raskaasti, sillä lähdin reissuun avoimin silmin tarkoituksenani nähdä toisenlaista elämänmallia. Sopeutumista auttoi, että tutustuin jo ensimmäisellä viikolla moniin ikäisiini moldovalaisiin ja toisiin vapaaehtoisiin. Lyhyessä ajassa en joutunut myöskään tutustumaan takkuiseen virkakuntaan tai katkeileviin sähköihin ja päivätolkulla odotuttaviin korjausmiehiin, jotka ovat pitkäaikaisempien vapaaehtoisten päänvaivana. Aikakäsitys on erilainen, samanlaista täsmällisyyttä ei noudateta. Toisaalta moni moldovalainen tekee pitkää päivää, usein kahta tai kolme työtä, ja nuorista leijonanosa käy ulkomailla töissä jossain vaiheessa. Tästä kertovat muun muassa kaikkialla olevat kielikurssimainokset.

Yhteiskuntana Moldovassa on suomalaisin silmin paljon korjattavaa. Esimerkiksi poliisit ottavat pienien palkkojen vuoksi halukkaasti lahjoituksia ja saattavat sakottaa ulkomaalaista vaikkapa patsaan kynnyksellä istumisesta. Korruptio on iso ongelma, ja maa on saanut huonon maineen huumeiden ja ihmiskaupan kulkureittinä Euroopan unioniin. Toisaalta en itse kokenut oloani kertaakaan turvattomaksi vilkkaassa Chisinaussa. Hallitus tavoittelee EU-jäsenyyttä ja koettaa kovasti petrata niin talouden kuin oikeusjärjestelmän ja läpinäkyvyyden kanssa. Oppositiossa olevat kommunistit toivovat tiivimpiä suhteita Moskovaan.

Historia on Moldovassa erikoisella tavalla läsnä. Moldova jäi Neuvostoliiton alle toisessa maailmansodassa, ja aihe jakaa paljon mielipiteitä. Venäjänkielinen vähemmistölle kyseessä on vapautuminen ja lämmöllä muistellun neuvostoajan alku, romaniankielisille miehitys ja sortokausi. Väestöryhmät ovat paljolti erillään, ja vaikkapa kieli voi olla intohimon aihe, vaikka useimmat puhuvat molempia. Eräässä grilliseurassa isännät loukkaantuivat, kun skoolasin venäjäksi, ja isäntäperheeni tytär kieltäytyi juttelemasta kadulla romaniaa puhuvan pojan kanssa. 

Pääkaupunki Chisinau on vilkas ja värikäs, ja perinteisten markkinoiden ohella katukuvassa näkyy nuorta yläluokkaa merkkivaateissa ja -autoissa. Toisaalta pääkadulla Mäkkärin edessä istui joka päivä yksijalkainen nainen kerjäämässä. Esikaupungit ovat tyypillisiä neuvostoaikaisia betonilähiöitä, jotka ovat talvella koleita. Maaseudulla köyhyys tulee todella esille, mutta toisaalta ihmiset siellä viettävät hyvin perinteistä, maanläheistä elämää. Uusi ongelma on, että monet nuoret joutuvat lähtemään kaupunkiin ja sieltä maailmalle elannon perässä.

Sääolot voivat Moldovassa yllättää. Kesät ovat erittäin lämpimiä ja kuivia, mutta talvet suomalaisellekin kylmiä ja lumisia. Rahankäyttö vaatii totuttelemista, sillä matala hintataso voi aluksi houkutella tuhlaamaan. Kuitenkin esimerkiksi markettien elintarvikkeet eivät ole erityisen edullisia, ja tuontitavaran hinta on korkea. Sen sijaan kadulta ja toreilta ostetut leivät, vihannekset ja hedelmät ovat hyvin edullisia - ja maukkaita! Joukkoliikenne on tehokasta ja halpaa aamuvarhaisesta iltamyöhään, kunhan oppii puristamaan itsensä sisään täpötäysiin johdinbusseihin ja pysymään pystyssä kaasuttavissa maxitakseissa.

Kuukausi Moldovassa antoi juuri sitä mitä lähdin hakemaan: ymmärrystä arkielämästä ja kunnioitusta meitä heikommissa elinoloissa ponnistelevia kohtaan, uusia kokemuksia ja tuttavuuksia. Sain myös ylitettyä pari omaa kynnystä - todistin itselleni, että pärjään vieraassa maassa eikä uuden kielen opiskelu ole ylivoimainen juttu. Ja hei - olihan minulla kaiken viisastumisen ohella tolkuttoman hauskaa.

Teppo

Related