Lauran työharjoittelu Irlannissa

Kielikurssille lähdin avoimin mielen, ja tyytyväisenä siitä, että ensimmäinen viikko on vielä Dubliniin totuttelua ennen töihin menoa. Viikko oli kuitenkin melko raskas, koska päivä alkoi aikaisin, ja tuntien jälkeenkin oli kaikkea ohjelmaa. Päivät olivat silti mukavia, eikä tunneille meno tuntunut työläältä. Tunneilla keskityttiin puhumiseen, ja sitä olin toivonutkin. Varmuuteni puhua kasvoi viikon aikana, enkä koe, että minulla on vaikeuksia avata suutani englannin kielellä. Majoitukseeni olen ollut tyytyväinen. Emäntäni on avulias ja ystävällinen, ja majoituksen taso hyvä. Ainoa miinus puoli on se, että työmatkaan kuluu aikaa lähes tunti. Myös "toisen nurkissa" oleminen tuntui aluksi oudolta. Olenhan asunut jo vuosia yksin omassa asunnossa. Tilanteeseen on kuitenkin tottunut ja oleilu "kotona" on jo luontevaa. Kanssakäyminen emäntäni kanssa antaa myös hyvän tilaisuuden käyttää englannin kieltä ja tutustuminen paikalliseen ihmiseen antaa myös lisäarvoa tälle kokemukselle.

Työharjoittelun alkaminen jännitti minua vähän. Ensimmäisen päivän jännitystä kuitenkin helpotti huomattavasti se, että kanssani samassa talossa majoittunut tyttö oli myös töissä samassa yrityksessä johon minä olin menossa. Hän auttoi minua käytännön asioissa, kuten bussien valinnassa sekä kertoi hyödyllistä tietoa yrityksen käytännöistä ja suhtautumisesta harjoittelijoihin.  Muut työntekijät olivat alusta asti mukavia, ja koin olevani tervetullut. Lähin esimieheni Dee, on suunnittelu- ja kehitysosaston päällikkö. Hänen työtehtäviinsä kuuluu mm. web design and development, ja hänellä tuntuu olevan paljon vastuuta. Muita osastoja yrityksessä ovat markkinointi ja talous. Kullakin osastolla on 1-3 vakituista työntekijää sekä useita harjoittelijoita.

Omat työtehtäväni ovat olleet tähän asti mielenkiintoisia ja vaihtelevia, enimmäkseen graafista suunnittelua ja erilaisten dokumenttien päivitystä. Työtä riittää, mutta työtahti ei ole kuitenkaan liian kova. Koen, että saan käyttää asioihin haluamani verran aikaa, mikä on erityisesti luovuutta vaativissa töissä hyvä asia. Kiireen puuttuessa taitoni ehtivät kehittyä. Minusta tuntuu myös, että harjoittelun aikana tuottamani materiaali on hyvä lisä portfoliooni, ja siten auttaa minua työnhaussa. Tämä olikin yksi tärkeimmistä harjoittelulle asettamistani tavoitteista.

Oltuani jo useita viikkoja työharjoittelussa ja Dublinissa alkoi pikkuhiljaa tuntumaan siltä, että aika kuluu liian nopeaan. Aloin ehkä jo liiankin varhaisessa vaiheessa hätäilemään sitä, että kohta on aika palata kotiin ja mitä kaikkea haluaisin vielä tehdä ja saavuttaa työharjoittelun puitteissa. Työpaikalla työrytmi oli pysynyt osaltani suhteellisen rauhallisena. Välillä sain kuitenkin kiireellisempiäkin toimeksiantoja.

Elämä Dublinissa sujui hyvin. Olin tutustunut muihin suomalaisiin, joten vapaa-ajan ongelmia ei ollut. Onneksi tapasimme myös muita ulkomaalaisia, ja muutaman kanssa ystävystyimme enemmänkin. Nautin suuresti kaikista kohtaamisista, ja olinkin aina mukana kaikissa järjestetyissä tapahtumissa. Elämä oli kiireistä, mutta halusin ottaa kaiken irti ajastani, joka valitettavasti oli rajallinen. Pääsin myös matkustamaan Dublinin ulkopuolelle, Galwayhin ja Killarneyhin. Molemmat reissut olivat loistavia, ja hyvä lisä tähän kokemukseen. Oli kiinnostavaa nähdä, miten Irlannin eri osissa eletään, ja maisemat olivat tietysti upeita!

Itselleni käteen jäi päällimmäisenä hieno kokemus Dublinista, uusia ystäviä, työnäytteitä, joitakin uusia taitoja sekä lisää varmuutta työnhakuun. Sain myös kimmokkeen uuden portfolion tekoon. Sitä pääsen toivottavasti aloittamaan vuoden alussa. Toivon toki myös, että työnantajat arvostavat tällaisia kokemuksia, ja rohkeutta lähteä ulkomaille pois tutusta ympäristöstä. Näin ollen olisi tärkein tavoitteeni, työnsaannin helpottuminen, toteutunut.

Laura

Related