Kokemuksia vapaaehtoistyöstä

Lue vapaaehtoistyössä olleiden kertomuksia EVS- ja MTV-ohjelmista, sekä vapaaehtoisleireiltä.

ESC- ja EVS-PROJEKTEIHIN OSALLISTUNEIDEN KERTOMUKSIA

Elias oli ESC-vapaaehtoisena Unkarissa, jossa hän opetti paikallisille nuorille englantia. Voit tutustua Eliaksen kokemukseen tarkemmin myös lukemalla hänen vapaaehtoisjakson aikana kirjoittamaansa blogia

Fiia osallistui ESC-vapaaehtoisjaksolle Espanjassa ja työskenteli kunnan nuorisokeskuksessa opettaen paikallisille lapsille ja nuorille englantia. 

Camilla oli ESC-vapaaehtoisena Portugalissa kodittomia ja muita heikommassa asemassa olevia auttavassa keskuksessa. 

Kirsi oli ESC-vapaaehtoisena Makedoniassa, kun koronavirus alkoi vaikuttaa ihmisten arkeen maailmanlaajuisesti. Miten arki eristyksissä muiden kansainvälisten vapaaehtoisten kanssa sujui? Lue myös Kirsin kuulumisia vapaaehtoisjakson päättymisen jälkeen. 

Helmi työskenteli Islannin ESC-vapaaehtoisjaksonsa aikana paikallisessa järjestössä organisoiden ympäristö- ja kulttuuriaiheisia projekteja kansainvälisille vapaaehtoisille. 

Selina oli EVS-vapaaehtoisena Makedoniassa Volunteer Centre Skopjessa. Osana projektia hän osallistui muun muassa Voices-lehden toimitukseen. Lue myös Selinan kuulumisia vapaaehtoisjakson päättymisen jälkeen: mikä sai Selinan jäämään Makedoniaan?

Anna oli vapaaehtoisena päiväkodissa Itävallan pääkaupungissa Wienissä. Wienistä oli helppo matkustaa muihin Euroopan pääkaupunkeihin viikonloppulomille.

Emma pääsi järjestämään monenlaista toimintaa makedonialaisessa nuorisokeskuksessa. Kokemus Makedoniassa opetti hänelle suhteellisuutta.

Mette teki vapaaehtoisena Ranskassa monenlaisia kunnostus- ja rakennustöitä. Viikonloppuisin hän vieraili Pariisissa. Kokemus ulkomailla voi opettaa paljon myös omasta kotimaasta. Lue mitä Mette oivalsi Suomesta.

Henna ei tiennyt Armeniasta juuri mitään lähtiessään sinne vapaaehtoiseksi. Hän kuitenkin oppi paljon maasta ja sen kulttuurista, kun työskenteli paikallisessa lastenkodissa.

Outin vapaaehtoisjakso Pohjois-Italiassa piti sisällään useita projekteja. Myös italian kieli tuli tutuksi, kun paikalliset eivät juurikaan osanneet englantia.

Slovakiassa vapaaehtoisena ollut Tuomas ideoi itse omia töitään. Muun muassa kylän keskustaan rakentui lapsille leikkikenttä vapaaehtoisten suunnitelman mukaan.

Ilonan EVS-jakso Makedoniassa piti sisällään radio-ohjelman tekemistä tulkin kanssa ja talon seinien maalaamista lasten kanssa. Lue, mitä Ilona kertoo vaihtelevista päivistään vapaaehtoisena.

Paula oppi jo vapaaehtoisjaksonsa alussa mitä tarkoittaa ”This is Greece.” Reilun kaupan vapaaehtoisena Paula teki töitä muun muassa kaupassa ja tapahtumissa.

Annin vapaaehtoisjakso Italiassa sai odottamattoman käänteen, kun alkuperäinen projekti suljettiin ja hän vaihtoi toiseen projektiin. Miten Anni selvisi uudessa projektissa ja kielimuurista?

Ranskassa vapaaehtoisena ollut Inari työskenteli useissa projekteissa saman aikaisesti. Näin työpäivät olivat vaihtelevia ja hän pääsi kehittämään monia uusia taitoja.

KERTOMUKSIA VAPAAEHTOISLEIREILTÄ

Teppo vietti kuukauden Moldovassa vapaaehtoistöissä paikallisen järjestön toimistolla. Millaista on elämä Euroopan köyhimmässä maassa?

Heini osallistui kahdelle leirille Taiwanissa. Leireillä hän työskenteli lasten parissa ja ohjasi aktiviteetteja. Lue Heinin kertomuksesta millainen on Taiwanin paratiisisaari tai miljoonakaupunki. Entä mitä Heinille jäi kokemuksesta mieleen?

Juhani oli kahden viikon ajan historiallisella leirillä Italiassa. Työ opetti paljon historiasta ja kohteet olivat monipuolisia.

Taru osallistui vapaaehtoisleirille Kreikassa, missä he pienellä saarella kunnostivat paikallista koulua. Lähdön hetki oli haikea. Lue Tarun kokemuksesta ja miten uudet ystävyyssuhteet säilyivät leirin jälkeen.

Heta lähti Liettuaan vapaaehtoisleirille kokeilemaan, millaista vapaaehtoistyö on. Kipinä syttyi ja nyt haaveissa on vapaaehtoistyö Afrikassa. Lue millaista Hetan oli toimia kieltenopettajana lasten leirillä.

Rita oli Meksikossa suojelemassa merikilpikonnia. Millaista oli vapaaehtoisten työ yövuoroissa?

Lotta opetti englantia lasten leirillä Puolassa. Kokemuksesta voi oppia paljon, ja tiivis porukka tekee leiristä unohtumattoman. Lue Lotan mietteitä Leirin jälkeen.

Essi oli vapaaehtoisena alaikäisten leirillä Ranskassa. Leirin hankkeena oli vaellusreitin kunnostaminen. Essi kertoo mitä leiristä jäi päällimmäisenä mieleen.

Karin päätyi sattumalta Saksaan vapaaehtoisleirille järjestämään Ecotopia-festaria. Lue miten matka leiripaikalle sujui näkövammasta huolimatta ja mitä kaikkea Karin kokemuksestaan oppi.

Johanna innostui vapaaehtoisohjelmista ollessaan harjoittelussa Allianssin nuorisovaihdossa. Hän lähti ystävänsä kanssa leirille Serbiaan, missä he muun muassa pyrkivät kiinnittämään paikallisten huomiota alueelle vallitsemaan ongelmaan: roskaamiseen.

Lauran vapaaehtoisleiri Tansaniassa oli rikasta kulttuurien välistä vaihtoa ja vaihtelevia tehtäviä rannan siivouksesta englannin opettamiseen ja lasten kanssa touhuamiseen.

Tuija oli aluksi hieman epävarma lähtiessään vapaaehtoisleirille Turkkiin, mutta jo ensimmäisestä illasta lähtien hän tunsi kuuluvansa porukkaan. Metsätyöt Turkissa olivat rankkoja, mutta hyvä ryhmä tsemppasi toinen toisiaan.

Matleena oli kaksi viikkoa vapaaehtoisleirillä Intiassa. Vapaaehtoiset kunnostivat pienen kylän koulurakennusta. Leirin aikana Matleena osallistui myös peräti kaksiin intialaisiin häihin.

Nooran vapaaehtoisleiri Ranskassa oli monien vastoinkäymisten sarja, mutta sitäkin enemmän oli unohtumattomia hetkiä ja kokemuksia. Lue mikä teki Nooran kokemuksesta antoisan.

Vapaaehtoisleiri Saksassa antoi Katriinalle paljon lisää rohkeutta puhua englantia ja lisäksi toi mukanaan uusia ystäviä, joihin hän pitää yhteyttä edelleen. Muut leiriläiset olivat myös erityisen kiinnostuneita kuulemaan suomen kieltä ja tarinoita suomalaisuudesta.

Pauliina oli vapaaehtoisleirillä Intiassa kaksi viikkoa. Hän yhdisti leiriin myös matkustelua Intiassa. Mitkä ovat Pauliinan vinkit Intiassa liikkumiseen.

MTV-VAPAAEHTOISTEN KERTOMUKSIA

Riikka oli vapaaehtoistyössä Ecuadorissa. Hän suoritti siellä kolmen kuukauden työharjoittelun osana opintojaan. Raskasta työtä katulasten päiväkeskuksessa tasapainottivat reissut Ecuadorin eri kolkkiin.

Sinin vapaaehtoisjaksoon Intiassa kuului englannin ja tietokoneen käytön opettamista, tanssitunteja ja yhdet Intialaiset häätkin. Millaiset tunnelmat Sinille jäi reissusta?

Johanna osallistui Kenian vapaaehtoisjaksonsa aluksi vapaaehtoisleirille ja työskenteli sen jälkeen orpokodissa maan pääkaupungissa Nairobissa. Paikallisen perheen luona asuminen näytti uuden puolen Keniasta.

Anni oli vapaaehtoisena Koreassa. Hän opetti nuorille englantia ja piti Suomen kulttuuri -klubia. Vapaa-ajallaan Anni reissasi Koreassa.

Riikka ja Inka olivat vapaaehtoisina Ugandassa. Syksyllä tehty työ koulurakennuksen parantamiseksi palkittiin, kun oppilasmäärä tuplaantui kevätlukukaudella. Lue mihin kaikkeen Inka ja Riikka Ugandassa törmäsivät.

Riikka oli vapaaehtoisena Vietnamin pääkaupunki Hanoissa. Hän työskenteli siellä kehitysvammaisten nuorten parissa. Vietnaminen alkeiden opettelu auttoi Riikkaa niin työpaikalla kuin vapaa-ajalla pääsemään sisään paikalliseen kulttuuriin.

Annan suunnittelemat kaksi kuukautta Keniassa venyivät kolmeksi. Hän työskenteli nuorten taidekeskuksessa pääkaupunki Nairobissa ja asuin paikallisessa perheessä, jonka lasten kanssa hänestä tuli hyviä ystäviä.

Timo lähti Thaimaahan vapaaehtoiseksi opettamaan lapsille englantia. Miten se onnistui, kun Timolla ei ollut aiempaa kokemusta opettamisesta, eikä yhteistä kieltä lasten kanssa?

Elinan vapaaehtoisjakso Intiassa oli tanssin rytmittämä. Hän oli Pohjois-Intiassa Ruchin naisten projektissa, jossa perehtyi naisten self-help-ryhmien toimintaan.

Lue lisää vapaaehtoistyössä olleiden kokemuksia Blogit-sivulla.