Euroopan solidaarisuusjoukot

Tuhansia vapaaehtoispaikkoja Euroopassa ja naapurialueilla

Euroopan Solidaarisuusjoukot on Euroopan Unionin vapaaehtoisohjelma 18-30 -vuotiaille. Ohjelma oli aiemmin nimeltään Eurooppalainen vapaaehtoispalvelu (European Voluntary Service).

"Jos ajatellaan miten 10 kuukautta vapaaehtoisena muutti minua, ainakin ensimmäisenä tulee mieleen, että olen paljon avoimempi ja rohkeampi. En aiemminkaan ole ollut ujo enkä arka, mutta tämän jakson jälkeen melkeinpä mikään uusi idea ei tunnu mahdottomalta, ja uskallan pyrkiä kohti omia unelmiani vahvemmin. Olen myös itsenäisempi. Vaikka ennen reissuani olin asunut jo omillani, vapaaehtoisuus teki minusta itsenäisemmän matkustajan ja rohkeamman kokeilemaan erilaisia uusia asioita yksin. Vapaaehtoisuus on avannut elämässäni monia uusia ovia ja se myös tukee minua opiskeluissani, koska minulla on kokemuksia asioista, joista harvalla muulla on. Vapaaaehtoiseksi lähteminen oli yksi elämäni parhaimmista päätöksistä tähän asti!"

Mikä Euroopan solidaarisuusjoukot?

Euroopan solidaarisuusjoukkojen tukemissa projekteissa teet vapaaehtoistyötä jossakin Euroopan tai lähialueen maassa. Vapaaehtoistyön kesto on yleensä 3–12 kuukautta.  Lyhyempiä jaksoja on tarjolla 2-3 viikon vapaaehtoistiimeissä. Muita heikommassa asemassa olevien nuorten on mahdollista hakea myös 2-8 viikon yksilöllisiin vapaaehtoisjaksoihin.

Ohjelman kautta pääset tekemään mielekästä vapaaehtoistyötä itse valitsemassasi paikassa ja samalla kehittämään työelämätaitojasi ja muita valmiuksia kuten kielitaitoa. Ohjelmaan osallistuminen antaa mahdollisuuden kerätä kansainvälisiä kokemuksia ja tutustua toisen eurooppalaisen maan kulttuuriin ja siellä asuviin ihmisiin.

Euroopan solidaarisuusjoukot on Euroopan Unionin tukema ohjelma, joten vapaaehtoisille myönnetään rahoitustuki jakson ajalle. Tuki kattaa matkakulut kohdemaahan, vakuutuksen, majoituksen ja ruoan, kielenopetusta, pienen taskurahan sekä valmennuksen ennen lähtöä ja kohdemaassa. Osallistumisesta ei siis tule vapaaehtoiselle yleensä mitään kuluja. 

Vapaaehtoistyöohjelma on suunnattu Euroopan unionin maissa, Islannissa, Norjassa ja Turkissa asuville nuorille aikuisille sekä paikallisille yleishyödyllisille organisaatioille.

Allianssin nuorisovaihdon kautta voit lähteä vapaaehtoiseksi EU-maihin, Islantiin, Norjaan, Turkkiin sekä EU:n naapurimaihin kuten Balkanille ja Välimeren eteläpuoleiselle alueelle sekä Armeniaan. ESC-ohjelmaan voi osallistua myös kotimaassa.  Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoiseksi mukaan voivat hakea 18-30 -vuotiaat nuoret aikuiset. 

 

esc4

Vapaaehtoispaikkoja on tarjolla tuhansia

Toteutuakseen vapaaehtoishanke vaatii kolme osapuolta: vapaaehtoiseksi lähtevän nuoren, vapaaehtoisen lähettävän järjestön ja häntä isännöivän projektin. Allianssin nuorisovaihto on toiminut lähettävänä tahona jo 20 vuotta ja lähettää mielellään kansainvälisestä kokemuksesta kiinnostuneita ulkomaille kehittämään taitojaan. Suomessa on paljon muitakin lähettäviä tahoja, esimerkiksi monien paikkakuntien nuorisotoimet, paikalliset yhdistykset jne, joten jos olet kiinnostunut vapaaehtoisuudesta voit halutessasi myös tiedustella olisiko omalla kotikunnallasi tai harrastusjärjestölläsi kiinnostusta toimia lähettävänä järjestönä. 

Euroopan solidaarisuusjoukot tukee organisaatioiden toimintaa, ja ohjelman tuella saadaan tehdyksi sellaista työtä, johon ei muuten olisi resursseja.

Allianssin nuorisovaihdon kautta on lähtenyt vapaaehtoisia esimerkiksi lintusairaalaan Espanjaan, iltapäiväkerho-ohjaajaksi Puolaan, mediaprojektiin Ranskaan, kodittomien järjestöön Englantiin, ympäristöjärjestöön Italiaan, tyttöjen kahvilaan Saksaan, museoon Unkariin, lastenohjaajaksi Kreikkaan, vapaaehtoisjärjestöön Montenegroon, nuorisotyöhön Venäjälle, kilpikonnahankkeeseen Kreikkaan, nuorisosirkukseen Englantiin, nuorisotiedotukseen Italiaan, ympäristö- ja yhteisökasvatukseen Tunisiaan, vesiprojektiin Jordaniaan, Eurooppa-tiedotuspisteeseen Ranskaan, yhteisötyöhön Romaniaan, päiväkotiin Viroon ja moneen muuhun mielenkiintoiseen hankkeeseen. Vapaaehtoisprojekteja on tarjolla yli 3000, joten valinnanvaraa riittää.

"ESC Puolassa vahvisti tuntemustani siitä, että osaamiselleni voisi olla käyttöä kansainvälisessä työssä, oli sitten millaisessa yhteydessä tahansa. Koen olevani myös valmiimpi työelämään Suomessa. Vapaaehtoistyö antoi minulle korvaamatonta työkokemusta, jonka arvon toivon tulevien työnantajienikin ymmärtävän."

esc2

Hakuprosessin aikataulu

Ohjelmaan voi osallistua ympäri vuoden.  Isäntäjärjestöt etsivät vapaaehtoisia yleensä hyvissä ajoin ennen vapaaehtoistyön alkamispäivää. 


Ilmoittautumislomake kannattaa täyttää ja lähettää meille mahdollisimman ajoissa. Siten pääset alkuun hakuprosessissa ja meiltä lisäohjeita ja ilman, että vielä sitoutuu mihinkään.

Seuraa Ajankohtaista-osiosta tietoa ajankohtaisista hauista ja vapaista paikoista.

esc5

Kuka voi hakea?

Koska Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoinen saa EU:lta tukea, eikä osallistuminen maksa vapaaehtoiselle juuri mitään (enintään pieni osa matkakuluista), ohjelma sopii myös nuorille, joilla ei ole matkakassaa valmiina tai mahdollisuutta sellaisen kartuttamiseen.

Euroopan solidaarisuusjoukot sopii sinulle, joka

 • olet 18-30-vuotias
 • olet EU-maan kansalainen tai sinulla on pysyvä oleskelulupa johonkin EU-maahan
 • olet motivoitunut tekemään kansainvälistä vapaaehtoistyötä
 • haluat tutustua toiseen Euroopan maahan ja sen kulttuuriin

Sinulla ei tarvitse olla aiempaa kansainvälistä kokemusta.

Lyhytkestoiset alle kahden kuukauden yksilöprojektit on tarkoitettu nuorille, jotka ovat kohdanneet elämässään haasteita, joiden takia erityinen tuki projektissa on perusteltua. Erityiseen tukeen oikeuttaviksi haasteiksi voidaan perustella esimerkiksi terveysongelmat, oppimisvaikeudet, vähemmistöryhmään kuuluminen ja/tai taloudelliset, sosiaaliset tai maantieteelliset haasteet. 

"Vapaaehtoistyön lisäksi viikkojen iltoihin ja viikonloppuihin jää runsaasti hyvää aikaa tutustua paikalliseen kulttuuriin, luontoon ja nähtävyyksiin. Euroopan lyhyistä välimatkoista maasta toiseen sekä edullisesta hintatasosta kannattaa ottaa kaikki ilo irti."

Lue lisää kokemuksista vapaaehtoistyössä Euroopassa

esc1

Mitä maksaa?

Vapaaehtoistyöjaksolle myönnetään tuki, joka kattaa:

 • matkakulut kohdemaahan
 • matkustajavakuutuksen koko jakson ajalle
 • ylläpidon koko jakson ajan
 • valmennuksen ennen lähtöä sekä kohdemaassa
 • kielenopetusta
 • pienen taskurahan

Miten haetaan?

Olisiko EU-tuettu vapaaehtoistyö sinulle sopiva ohjelma? Katso ohjelman hakuohjeet ja täytä hakulomake jo tänään!

Etkö ole vielä aivan varma? Ota meihin yhteyttä. Kerromme mielellämme lisää sekä vastaamme mieltäsi askaruttaviin kysymyksiin.

 • Hakulomakkeen täyttämällä hakija antaa suostumuksensa tietojensa käyttöön ja luovuttamiseen hakuprosessissa tarvittaville tahoille.

Materials