Long term volunteering

Pitkäkestoisen vapaaehtoistyön projekteissa pääset sukeltamaan kohdemaan arkeen samalla, kun teet merkityksellistä työtä opetuksen, ympäristön tai sosiaalialan parissa. Yhdistä reppureissuusi kuukauden opetusprojekti Vietnamissa, vietä välivuosi jossakin tai paranna espanjan taitoasi Costa Ricassa. Kohdemaiden ja projektien tarjonta on monipuolinen, joten valitse molemmat omien kiinnostuksen kohteidesi mukaisesti. Motivoituneena vapaaehtoisena autat projektissa, jossa pääset keräämään arvokasta työkokemusta, parantamaan kielitaitoa sekä tietysti tutustumaan kohdemaan kulttuuriin ja ihmisiin.

Mieti ainakin seuraavia asioita valitessasi projektia ja kohdemaata:

- Mitkä teemat ovat sinulle tärkeitä? - Mikä ala sinua kiinnostaa?
- Millaista osaamista voit tarjota projektille? - Mitä uutta haluaisit oppia?
- Mikä on sinulle sopiva vapaaehtoistyöjakson pituus?      - Kuinka kokenut matkailija olet?
- Miten reagoit vaikeassa tilanteessa?  

Projektikuvaukset ovat yleisluontoisia ja usein paikan päällä tehtävään työhön vaikuttavat omat tietosi ja taitosi. Voit siis myös itse vaikuttaa työtehtäviisi.

Tutustu kohdemaihin alempana. Projekteista saat lisätietoa maasivuilta löytyvistä esitteistä, tai voit selata vaihtoehtoja hakukoneessa.

Miten haetaan?

Tutustu ensin maakohtaisiin sivuihimme, ja etsi tämän jälkeen itsellesi mieleiset projektit vapaaehtoispaikkojen hakukoneesta .

  • Hakukriteereiksi sinun kannattaa valita haluamasi kohdemaa(t) sekä projektityypiksi (project type) MTV, LTV tai permanent. MTV, eli Medium Term Volunteering viittaa yleensä 1-6 kuukautta kestäviin projekteihin, kun taas LTV, Long Term Volunteering, kattaa yleensä yli 6 kuukautta kestävät jaksot.
  • Jos olet kiinnostunut tietystä maasta, yksinkertaisinta on valita hakukriteeriksi pelkkä kohdemaa ja etsiä hakutuloksista MTV/LTV- sekä permanent-projektit.
  • Tarjolla olevat projektit näytetään listana, josta voi tarkastella tarkemmin kiinnostavia projekteja. Kottikärry-painikkeella voit valita itsellesi "koriin" sinua eniten kiinnostavia projekteja.

Hakeminen kannattaa tehdä mahdollisimman ajoissa, jotta saat varmistettua paikkasi juuri itsellesi mieluisassa projektissa. Vapaana oleviin paikkoihin voi kuitenkin hakea vielä 1–2 kuukautta ennen projektin alkua. Jos et löydä MTV-sivullamme kuvattua projektia hakukoneesta, niin voit hakea ohjelmaan täyttämällä lomakkeen merkitsemällä projektin kohdalle vain kohdemaan nimen (esimerkiksi Nepal, jossa MTV Nepal- sivulla kuvattu CWC-järjestön projektit eivät ole hakukoneessa).

Hakemuksen eteneminen

1. Täytä sähköinen hakulomake ja maksa ohjelmamaksu.

  • Vaadittavien henkilötietojen ja motivaatiotekijöiden lisäksi hakulomakkeeseen tulee täyttää kohtaan Project choices according to your preferences mahdollisimman monta projektia koodeineen, joihin on halukas hakemaan. Jos itseä kiinnostavia projekteja on vain yksi, voi saman koodin täyttää kaikkiin vaadittaviin kenttiin (1–3).
  • Kun olet täyttänyt ja lähettänyt (validate) hakulomakkeen, tulee näytölle ohjeet ohjelmamaksun maksamiseksi verkkomaksuna. Ohjelmamaksu tulee maksaa heti hakiessa, joten varaa pankkitunnukset valmiiksi. 
  • Sähköisen hakulomakkeen täyttämisen yhtedessä verkkomaksuna maksettu ohjelmamaksu kirjautuu automaattisesti järjestelmäämme. Tämän jälkeen voimme ottaa hakemuksen heti käsittelyyn.

 2. Liitä hakemukseesi vapaamuotoinen motivaatiokirje (englanniksi tai kohdemaan kielellä). Kuvaa kirjeessä itseäsi, koulutustasi, työkokemustasi ja/tai muita taitojasi ja harrastuksiasi. Kerro myös siitä, miksi olet kiinnostunut lähtemään vapaaehtoistyöhön juuri kyseiseen maahan ta projektiin. Kerro lisäksi, mitä annettavaa ja sinulla on projektille ja mainitse, minkälaisia ovat projektiin liittyvät odotuksesi. Merkitse kirjeeseen selkeästi toivomasi vapaaehtoistyöskentelyn ajanjakso sekä kolme sinua eniten kiinnostavaa projektia. Lähetä motivaatiokirje sähköisesti osoitteeseen hakemukset(at)alli.fi.

3. Joihinkin maihin haettaessa hakemukseen tulee liittää myös muita liitteitä kuten CV tai passin kopio. Jos vapaaehtoistyötä tehdään lasten parissa, tulee hakijan toimittaa myös rikosrekisteriote (tarvittaessa voi toimittaa myöhemmin, tarkemmat ohjeet löytyvät hakulomakkeen lähettämisen jälkeen avautuvilta sivuilta). Tarkista vielä maakohtaisilta sivuilta, tuleeko sinun liittää hakemukseesi muita liitteitä. Jos muita liitteitä tarvitaan, toimita ne meille maakohtaisten sivujen ohjeiden mukaisesti.

4. Kun olemme vastaanottaneet hakemuksesi kaikkine tarvittavine liitteineen, toimitamme sen kohdemaan järjestölle. 

Kansainvälisiä vapaaehtoisprojekteja järjestetään eri puolilla maailmaa. Tälle sivulle on koottu kumppaniorganisaatioidemme vuoden 2019 projektiesitteet niin lyhyistä 2-3 viikkoa kestävistä kuin pitkistä 1-12 kuukautta kestävistä projekteista.   

Olen oppinut paljon itsestäni, siitä miten selviää tilanteista ilman yhteistä kieltä. Opin kokoajan lisää taitoja opettajana ja olen huomannut pystyväni sopeutumaan hyvinkin erilaiseen ympäristöön kuin Suomessa olen tottunut.