Ready for Life

Lähde koulutustasi vastaavaan työharjoitteluun Eurooppaan!

Työharjoittelu Euroopassa on erinomainen tapa kehittää ammatillista osaamista ja omia henkilökohtaisia valmiuksia uudessa kulttuuriympäristössä.

Video file
Videolla Selma kertoo kokemuksestaan Ranskassa. Video on toteutettu ulkoministeriön eurooppatiedotustuella (kuvaus ja editointi: Gita Anttonen)

Mikä Ready for Life? Erasmus+ -tuettu 1-3 kuukautta kestävä työharjoittelu toisen asteen ammatillisesta koulutuksesta vastavalmistuneille. Saksassa ja Espanjassa on tarjolla myös hieman pidempiä, hieman alle 4 kuukautta kestäviä harjoittelujaksoja. Jokaiselle hakijalle tarjotaan koulutusta vastaava harjoittelupaikka.

Missä? Espanjassa, Kreikassa, Ranskassa, Italiassa, Saksassa, Portugalissa tai Irlannissa.

Mitä maksaa? Erasmus+ -tuki kattaa lähtijävalmennuksen ja ohjemateriaaleja, sijoituksen oman alan työharjoittelupaikkaan, tukipalvelut kohdemaassa, majoituksen, matka-apurahan sekä useimmissa maissa kielikurssin. Vain päivittäiset elinkustannukset jäävät siis osallistujien maksettaviksi.

Kuka voi hakea? Ohjelmaan voi hakea vuoden sisällä valmistumisesta. Hakijan tulee olla valmistunut ammatillisesta tutkintoon johtaneesta koulutuksesta, joko perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnolla. Opiskelu on voinut tapahtua joko oppilaitoksessa, näyttötutkintona tai oppisopimuksella. Koronaviruksesta johtuvan poikkeustilanteen takia ohjelmaan voivat hakea mukaan 18 kuukauden sisään valmistuneet. 

Miksi? Saat kansainvälistä työkokemusta, pääset elämään arkea uudessa kulttuurissa ja kehittämään omia henkilökohtaisia taitojasi. Ulkomailla vietetystä ajasta tarttuu ikimuistoisia kokemuksia mukaan taskut pullolleen!

Aiemmin Ready for Life -hankkeeseen osallistuneiden kokemuksia voit lukea täältä. Vuosina 2017-2019 toteutetun Ready for Life -hankkeen osallistujien taustoja kuvaavaan tilastoon voit tutustua tässä koonnissa. 

Ready for Life -työharjoitteluun voi osallistua seitsemässä Euroopan maassa:
Ready for Life -kohdemaiden kartta

 • Sevilla (Espanja)

 • Celano ja Avezzano (Italia)

 • Dublin (Irlanti)

 • Rethymno (Kreikka)

 • Braga (Portugali)

 • Montpellier ja sen lähiympäristö, talvella Alpit (Ranska)

 • Berliini (Saksa)

Ulkomaanjakso kestää kohdemaasta riippuen 4-12 viikkoa ja alkavat aina kuukauden ensimmäisenä maanantaina (Saksassa, Irlannissa ja Espanjassa on tarjolla myös noin 4 kuukautta kestäviä harjoitteluja):

 • Ensimmäisen 1-2 viikon aikana Allianssin nuorisovaihdon yhteistyökumppani järjestää osallistujille kieli- ja kulttuurivalmennusta. Kurssilla käsitellään mm. harjoittelualan sanastoa ja paikallista kulttuuria. Kieli- ja kulttuurikoulutus ei sisälly Irlannin työharjoittelujaksoihin, vaan harjoittelijat aloittavat suoraan työharjoittelun jakson alussa.

 • Kieli- ja kulttuurivalmennuksen jälkeen osallistujat työskentelevät palkattomassa oman alan työharjoittelussa. Ainoastaan Ranskassa hotelli- ja ravintola-alan harjoittelijat saavat pienen kuukausittaisen taskurahan. Stipendi on Ranskan lain mukaisesti 546 euroa/kk jokaista täyttä harjoittelukuukautta kohti.

Kuka voi hakea?

Ready for Life -ohjelma sopii sinulle, joka

 • olet 18-35 -vuotias

 • olet vuoden sisällä valmistunut toisen asteen ammatillisesta oppilaitoksesta* (Ulkomaanjakson tulee alkaa, kun valmistumisesta on kulunut alle vuosi. Paluu voi tapahtua tätä myöhemmin. Ohjelmaan voi hakea mukaan vaikka opinnot olisivat vielä kesken, kunhan olet valmistunut viimeistään ulkomaanjakson alkaessa) Koronaviruksesta johtuvan poikkeustilanteen takia ohjelmaan voivat hakea 18 kuukauden sisään valmistuneet aikaisemman 12 kuukauden sijasta.

*Hakijan tulee olla valmistunut ammatillisesta tutkintoon johtaneesta koulutuksesta, joko perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnolla. Opiskelu on voinut tapahtua joko oppilaitoksessa, näyttötutkintona tai oppisopimuksella.

Lisäksi sinun tulee

 • osata englantia tai kohdemaan kieltä riittävästi (erityisesti Ranskassa kohdemaan kielitaidosta on kovasti hyötyä). Saksassa, Italiassa, Kreikassa, Portugalissa ja Espanjassa ei tarvitse välttämättä osata kohdemaan kieltä ja hakea voi pelkällä englannilla. Paikallisen kielen osaamisesta on kuitenkin ehdottomasti apua työssä ja sinun tulee olla motivoitunut opiskelemaan paikallista kieltä ulkomaanjakson aikana. Erityisesti Saksan jaksoille toivotaan vahvaa kiinnostusta paikallisen kielen opiskeluun.

 • olla valmis sitoutumaan hankkeeseen ja sen aikatauluihin, sekä aktiiviseen valmistautumiseen ja osallistumiseen jakson aikana

 • raportoida kokemuksistasi jakson aikana ja sen jälkeen

 • osallistua uusien lähtijöiden valmentamiseen paluun jälkeen sekä kertoa kokemuksistasi esimerkiksi vanhalla oppilaitoksellasi tai Allianssin nuorisovaihdon tapahtumissa mahdollisuuksien mukaan.

Työharjoittelupaikat

Ohjelmaan valituille etsitään työharjoittelupaikat ansioluetteloiden, koulutuksen sekä heidän toiveidensa perusteella. Saksassa, Italiassa, Irlannissa, Kreikassa, Portugalissa ja Espanjassa työharjoittelupaikkoja on tarjolla useilta eri aloilla ja harjoittelupaikat pystytään etsimään hakijan toiveiden mukaisesti.

Ranskassa tarjolla on ainoastaan hotelli- ja ravintola-alan paikkoja, jotka sopivat hyvin niin matkailu- kuin ravintola-alalta valmistuneille.

Kaikissa kohteissa ohjelmaan valituilla on mahdollisuus tehdä myös yrittäjyyteen painottuva työharjoittelu, jossa jakson aikana tehdään yrittäjyyteen liittyviä tehtäviä. Yrittäjyyteen painottuvasta työharjoittelusta kiinnostuneiden hakijoiden tulisi mainita asiasta hakemuksen liitteeksi lähetettävässä motivaatiokirjeessä.

Ohjelma on ensisijaisesti tarkoitettu työttömille tai työttömyysuhan alaisille nuorille, jotka tarvitsevat kansainvälistä työkokemusta työllistyäkseen Suomessa, mutta siihen voivat hakea myös työelämässä olevat. Työharjoitteluun lähtevien tulee olla vastavalmistuneita, eivätkä opinnot saa  olla enää kesken työharjoittelujakson alkaessa.

Rohkaisemme kaikkia kiinnostuneita hakemaan mukaan!

Mitä osallistuminen maksaa?

Ready for Life-ohjelma saa rahoituksen EU:n Erasmus+-ohjelman kautta.

Erasmus+ -tuki kattaa: 

 • lähtijämateriaalit ja valmennuksen

 • online-kielikurssin ja kielitaidon arvioimisen

 • sijoittamisen työharjoittelupaikkaan

 • Allianssin nuorisovaihdon tukipalvelut ja paikallisen yhteystoimiston tuen kohdemaassa oleskelun ajan

 • majoituksen koko hankkeen ajalle

 • maakohtaisen matka-apurahan

 • 1-2 viikon kielikurssin (paitsi Irlannissa)

Lisäksi jokainen osallistuja saa työharjoittelujakson jälkeen Europass-liikkuvuustodistuksen sekä Allianssin nuorisovaihdon osallistumistodistuksen ulkomailla suoritetusta jaksosta.

Majoitus kohdemaissa on usein asuntoloissa joko yhden tai kahden hengen huoneissa, jaetuissa erillisasunnoissa tai omissa huoneissa paikallisten isäntäperheiden luona. Kaikissa asuntoloissa ja asunnoissa on täysin varustellut kylpyhuoneet ja keittiöt. Italiassa majoituksesta tulee maksaa 50 euron pantti, jonka saa takaisin, kun asunnon jättää siistissä kunnossa jakson jälkeen.

Kaikkien osallistujien tulee itse hankkia matka- ja vastuuvakuutus ulkomaanjakson ajaksi. Matkavakuutusta ottaessa on huomioitava, että vakuutus kattaa myös työskentelyn ulkomailla.

Matka-apuraha määräytyy kohdemaan mukaan ja siitä maksetaan etukäteen 70 % ja ulkomaanjakson toteuduttua ja loppuraportoinnin jälkeen loput 30 %

Maakohtaiset matka-apurahat (100 %):

 • Espanja: 530 euroa
 • Saksa: 275 euroa
 • Ranska: 360 euroa
 • Italia: 360 euroa
 • Irlanti: 360 euroa
 • Kreikka: 360 euroa
 • Portugali 530 euroa

Henkilökohtaiset kulut

Työharjoittelu on palkaton, joten mukaan hakevien osallistujien tulee olla valmiita ja varautuneita itse kustantamaan ruokailunsa ja henkilökohtaiset kulunsa koko jakson ajan. Ranskassa harjoittelija saa taskurahaa Ranskan lain mukaisesti 546 euroa/kk jokaista täyttä harjoittelukuukautta kohti. Muihin maihin lähtevillä pitää olla mukana riittävästi rahaa päivittäisten ruokailujensa, paikallismatkojen yms. hoitamiseen.  

Milloin voi lähteä?

Ulkomaanjaksot alkavat aina kuukauden ensimmäisenä maanantaina. Hakemus tulee toimittaa Allianssin nuorisovaihtoon noin kaksi kuukautta ennen toivottua aloitusaikaa. 

Huom. Saksaan, Irlantiin ja Espanjaan on tarjolla myös pidempiä 3-4 kuukautta kestäviä harjoittelujaksoja. Kerrothan hakemuksessasi, mikäli olet kiinnostunut pidemmästä vaihtojaksosta. 

Miten haetaan?

Haluatko lähteä työharjoitteluun Euroopaan? Tutustu ohjelman hakuohjeisiin ja hae mukaan vaikka heti! 

Kiinnostuitko, mutta epäröit vielä? Ota meihin yhteyttä. Kerromme mielellämme lisää ohjelmasta ja vastaamme mieltäsi askaruttaviin kysymyksiin.

 • Hakulomakkeen täyttämällä hakija antaa suostumuksensa tietojensa käyttöön ja luovuttamiseen hakuprosessissa tarvittaville tahoille.