Lähde keräämään kokemuksia kansainvälisiltä vapaaehtoisleireiltä!

Lyhyet vapaaehtoisprojektit ovat erinomainen tapa saada työkokemusta, oppia uudesta kulttuurista ja tutustua eri puolilta maailmaa tuleviin ihmisiin. Vapaaehtoisleirillä asut ja vietät vapaa-aikasi yhdessä muiden kansainvälisten vapaaehtoisten kanssa. Viikkojen aikana maailmankuvasi avartuu ja tutustut kohdemaan kulttuurin lisäksi myös muiden maiden kulttuureihin, niistä tulleiden vapaaehtoisten kautta.

Ohjelma lyhyesti

Kenelle? 16-99-vuotiaat
Oleskeluaika      2-3 viikkoa
Hakuaika Joustava. Lähtö voi onnistua nopeallakin aikataululla.
Maksut 150€ Allianssin ohjelmamaksu + mahdollinen lisämaksu

Useimmilla projekteilla on selkeä teema ja tavoite. Ne voivat olla esimerkiksi festivaalit, ympäristön tai kulttuuriperinnön suojelu tai lasten kanssa työskentely. Myös työt ovat monipuolisia, esimerkiksi tapahtuman järjestämistä, ympäristönhoitoa, yhteisötalon maalausta, lasten ohjaamista, linnan korjausta, kiviaidan rakentamista ja monenlaista muuta työtä, josta on hyötyä paikalliselle yhteisölle. Projektit kestävät yleensä 2-3 viikkoa, jonka aikana teette paikallista yhteisöä hyödyttäviä töitä. Sinulla ei tarvitse olla ennakko-osaamista, vaan voit osallistua projektiin omien taitojesi ja kykyjesi mukaan. Kun lähdet avoimin mielin mukaan toimintaan, saat uusia kokemuksia ja opit uusia taitoja. Vapaaehtoiset saavat työpanostaan vastaan majoituksen ja ruoan.

Projekteja on tarjolla vuosittain yli 2000 jopa 60 maassa. Vapaaehtoisleirejä on niin maaseudulla kuin eri kokoisissa kaupungeissakin. Valikoimasta löytyy varmasti myös sinua kiinnostava hanke. Osallistumalla vapaaehtoisleirille pääset tekemään sellaisia asioita joihin ei turisteilla ole mahdollisuutta. Usein paikalliset kutsuvat vapaaehtoisia koteihinsa tai järjestävät juhlat kiitokseksi tehdystä työstä.

Työtä tehdään yleensä 30-35 tuntia viikossa ja useimmiten viikonloput ovat vapaat. Sinulle jää siis myös runsaasti vapaa-aikaa, jolloin voit viettää aikaa muiden vapaaehtoisten kanssa ja tutustua lähiympäristöön. Vaikka projekteilla on usein jokin tavoite ja ohjaaja koordinoi toimintaa, voitte te yhdessä vaikuttaa leirin ohjelmaan.

Hakukoneessa pääset selaamaan leirejä ja tutustumaan niiden hankkeisiin, sekä saat tiedon esimerkiksi majoitusmuodosta ja työtehtävistä. Tästä linkistä pääsee mobiiliversioon

Yhdelle vapaaehtoisleirille osallistuu yleensä 10-20 henkeä. Jotta ryhmä olisi mahdollisimman monipuolinen ja osallistujia saataisiin mukaan monesta maasta, otetaan yhdestä maasta yleensä korkeintaan kaksi osallistujaa. Voi siis olla, että olet projektin ainoa suomalainen. Leirikielenä on yleensä englanti. Joillakin leireillä kieli voi olla esimerkiksi ranska tai saksa, mutta se mainitaan aina erikseen.

Useimmiten majoitut yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa esimerkiksi koulussa tai nuorisotalossa. On myös tavallista, että laitatte yhdessä päivittäiset aterianne. Joissakin projekteissa majoitus voi olla hostellissa ja ruokailut järjestetty. Majoitusmuoto ja ruokailuiden järjestämisestä kerrotaan aina projektinkuvauksessa.

Projektit kestävät yleensä 2-3 viikkoa ja on tärkeää, että voit osallistua kaikkina päivinä. Ensimmäinen ja viimeinen päivä ovat matkustuspäiviä, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Eniten tarjontaa on kesällä Euroopassa. Muina vuoden aikoina projekteja on vähemmän ja lähinnä Euroopan ulkopuolella, varsinkin Aasiassa ja Afrikassa. Euroopan maista Islannissa järjestetään vapaaehtoisleirejä ympäri vuoden.

Tiedot kesän projekteista tulevat hakukoneeseen maaliskuun puoliväliin mennessä. Silloin alkaa kesähaku. Hakukonetta päivitetään säännöllisesti sesongin aikana maalis-elokuussa, mutta muinakin aikoina paikkatiedot pyritään pitämään ajan tasalla. Tiedot muina vuodenaikoina järjestettävistä leireistä ilmestyvät hakukoneeseen yleensä muutama kuukausia ennen leiriä. Hakukonetta kannattaa seurata aktiivisesti, sillä joskus projekteja voidaan järjestää lyhyelläkin aikajänteellä ja jo täyttyneille leireille voi vapautua peruutuspaikkoja. Kesän projekteihin, ja muihin, kannattaa hakea mahdollisimman aikaisin, sillä osa leireistä täyttyy hyvin nopeasti ja ne täytetään aina ilmoittautumisjärjestyksessä.

Allianssin nuorisovaihto lähetti ensimmäiset vapaaehtoiset kansainvälisille vapaaehtoisleireille kesällä 1994. Useimmat yhteistyöjärjestömme ovat Allianssin nuorisovaihdon tapaan Eurooppalaisten Vapaaehtoisjärjestöjen Liiton jäseniä, jotka ovat järjestäneet vapaaehtoisprojekteja jo vuosien, jopa vuosikymmenten ajan.

Video
Videolta voit kurkistaa, millaista oli vapaaehtoisleirillä Saksassa.

Kuka voi hakea?

Vapaaehtoistyö sopii kaikille, jotka haluavat avartaa maailmankuvaansa ja työskennellä osana kansainvälistä ryhmää.

Useimpien projektien alaikäraja on 18, mutta myös 16-17-vuotiaille on joitain mahdollisuuksia osallistua. Yläikäraja vaihtelee leireittäin. Usein sitä ei ole lainkaan, vaan kaikenikäiset voivat osallistua. Projektien ikärajat näkyvät projektien kuvauksissa. Useimmat osallistujat ovat 18-25-vuotiaita.

Itsenäiset ja oma-aloitteiset 16-17-vuotiaat voivat hakea projekteihin, jotka on usein merkitty koodilla TEEN. Näillä leireillä yleensä kaikki osallistujat ovat alle 18-vuotiaita. Joissakin maissa, kuten Saksassa järjestetään myös leirejä, joilla useimmat osallistujat ovat täysi-ikäisiä ja jotkut 16-17-vuotiaita.

Mitä maksaa?

Heti hakemisen yhteydessä maksat Allianssin ohjelmamaksun, joka on 150 euroa. Ohjelmamaksuun sisältyy

 • vapaaehtoispaikan välittäminen leirille, johon kuuluu ylläpito leirin aikana
 • henkilökohtainen palvelu koko hakuprosessin ja ohjelmaan osallistumisen ajan
 • kattava ohjelma ja maakohtainen infopaketti
 • lähtijävalmennus
 • oikeus käyttää nuorisovaihdon osallistujasivuja
 • osallistumistodistus

Vain maksetut hakemukset käsitellään, joten maksathan ohjelmamaksun samalla kun haet ohjelmaan. Ohjelmamaksua ei palauteta, jos perut osallistumisesi itse. Jos emme pysty järjestämään sinulle paikkaa ohjelmassa, palautamme ohjelmamaksun, vähennettynä 30 euron toimistokuluilla.

Joillakin leireillä on lisämaksu ohjelmamaksun lisäksi. Mahdollisesta lisämaksusta kerrotaan projektin kuvauksessa. Lisämaksu maksetaan yleensä leirin alussa käteisellä järjestävälle organisaatiolle tai etukäteen verkkopankissa. Lisämaksulla paikallinen järjestö kattaa vapaaehtoisten ylläpidon ja leirin materiaalit, sekä toimintaansa liittyviä hallintokuluja.

Lisäksi huolehdit itse matkakuluista kotoasi leiripaikkakunnalle.

Yleensä paikallinen järjestö hankkii vapaaehtoisille tapaturmavakuutuksen, vähintään leirillä tehtävän työn ajaksi. Vakuutus ei kata esimerkiksi sairastumisesta aiheutuvia kuluja. Kaikissa maissa leirijärjestäjä ei hanki vakuutusta laisinkaan. Edellytämme matkavakuutuksen hankkimista kaikkiin maihin, koska leirijärjestäjän vakuutus on yleensä suppea, eikä kata vapaa-aikaa tai matkustamista.

Miten haetaan?

1. Etsi projekteja hakukoneella.

 • Voit hakea  mm. kohdemaan, leirityypin tai muun haluamasi määrittelyn avulla. Yksinkertaisinta on hakea vain yhdellä hakukriteerillä, esim. kohdemaalla. Voit halutessasi valita useita kriteereitä kuten maa, leirityyppi jne.
 • Luettelossa näet leirin nimen ja sen alla leirin koodin, keston, sekä sen onko leirillä tilaa ja paljonko. Oikeassa reunassa on tieto mahdollisesta lisämaksusta. Klikkaamalla +info pääset lukemaan projektikuvausta.
 • Projektikuvauksessa on kerrottu työstä, majoituksesta ja paikkakunnasta englanniksi. Lue tarkkaan kaikki tiedot. Huomaa, että voit merkitä sinua kiinnostavat projektit Add2cart-painikkeella omaksi listaksesi valintaa tehdessäsi. Listaa pääset tarkastelemaan kottikärry-kuvakkeesta.
 • Hakukoneen paikkatilannetta pyritään pitämään ajan tasalla (kohta "Needed" näyttää jäljellä olevien paikkojen määrän), mutta valitettavasti se ei ole kaikkien maiden kohdalla mahdollista. Täydet projektit on yleensä merkitty, eikä niihin kannata hakea. 
 • Voit aina olla meihin yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse jos sinulla on kysyttävää onko jossain maassa/projektissa paikkoja ajankohtana, jolloin haluaisit osallistua.

2. Täytä sähköinen hakulomake.

 • Huomaa, että hakemuksesta on täytettävä vähintään tähdellä merkityt kentät.
 • Kohtaan "Project choices according to preference" tulee täyttää vähintään 3 projektitoivetta. Jos jostain syystä toiveita on vain 1 tai 2, voi useampaan kohtaan laittaa saman koodin. Etenkin kesän sesongin aikaan haettaessa kannattaa merkitä mahdollisimman monta sinua kiinnostavaa vaihtoehtoa.
 • Kohdassa "Why do you wish to take part in volunteer project" kuvaile omaa motivaatiotasi osallistua vapaaehtoistyöhön ja juuri kyseisiin, valittuihin projekteihin. Jos haluat erottua eduksesi ja varmistaa paikkasi, niin kirjoita tähän mielellään useampi lause siitä miksi haluat osallistua, sillä leirijärjestöt lukevat tämän kohdan tarkkaan. Eli mieti muitakin syitä kuin, että haluat matkustaa ja nähdä maailmaa.
 • Huom! Muista lähettää lomake eteenpäin klikkaamalla lomakkeen alareunasta painiketta "Validate". Ruudulle tulee lähettämisen jälkeen viesti, että olemme vastaanottaneet hakemuksesi.

Hakulomakkeeseen

3. Lomakkeen täytettyäsi saat ohjeet ohjelmamaksun maksamiseen. Ohjelmamaksu maksetaan heti hakemuksen teon yhteydessä verkkomaksuna, joten varaa pankkitunnukset valmiiksi. Hakemuksesi käsitellään vasta, kun ohjelmamaksu on maksettu.

4. Maksettuasi osallistumismaksun me lähetämme hakemuksesi eteenpäin kohdemaan järjestölle ja sinä saat sähköpostiisi tunnukset Allianssin nuorisovaihdon osallistujasivuille.

5. Tieto sijoittumisesta tulee yleensä noin viikossa hakemuksen vastaanottamisen jälkeen. Ilmoitamme sijoittumisestasi sinulle sähköpostitse tai osallistujasivujemme kautta.

Kaipaatko vielä lisätietoja ennen hakupäätöstä? Ota meihin yhteyttä. Kerromme mielellämme lisää ohjelmasta ja vastaamme kysymyksiisi.

Ohjelmaehdot

 • Allianssin ohjelmamaksu on 150 euroa, jonka hakija maksaa hakiessa.
 • Mikäli hakija peruu itse lähtönsä tai ei toimita hakuprosessissa tarvittavia liitteitä, ei maksua palauteta.
 • Mikäli Allianssi ei pysty sijoittamaan hakijaa, palautetaan maksettu maksu vähennettynä 30 euron toimistokuluilla.
 • Vastuurajoitusehto: Allianssin vahingonkorvausvastuu hakijaa kohtaan rajoittuu maksetun 150 euron maksun määrään.
 • Hakulomakkeen täyttämällä hakija antaa suostumuksensa tietojensa käyttöön ja luovuttamiseen hakuprosessissa tarvittaville tahoille.
Vapaaehtoisleirejä 16-17-vuotiaille Vaikka useimpien vapaaehtoisleirien alaikäraja on 18, on eri puolilla Eurooppa leirejä myös 16-17-vuotiaille.
Lue leirityypeistä ja tutustu vapaaehtoisleirien taustaan Leirityypit Useimmiten kansainvälisillä vapaaehtoisleireillä on selkeä teema.
Kansainvälisiä vapaaehtoisprojekteja järjestetään eri puolilla maailmaa. Tälle sivulle on koottu kumppaniorganisaatioidemme vuoden 2019 projektiesitteet niin lyhyistä 2-3 viikkoa kestävistä kuin pitkistä 1-12 kuukautta kestävistä projekteista.   
Hae mukaan!