Vapaaehtoistyö

1. Onko mahdollista lähteä vapaaehtoistyöhön vain kuukaudeksi tai pariksi?

Jos käytettävissä on ainoastaan muutama viikko, suosittelemme osallistumista kansainväliselle vapaaehtoisleirille tai Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistiimiin. Kesäksi tarjolle tulee yli 2000 kansainvälistä vapaaehtoistyöleiriä noin 60 maassa. Leirien kesto on yleensä 2–3 viikkoa, ja halutessaan voi osallistua vaikka useammalle leirille peräkkäin. Kesän leiritiedot tulevat vapaaehtoistyön hakukoneeseen helmi–maaliskuussa. Kannattaa hakea mahdollisimman ajoissa, viimeistään huhtikuussa varmistaaksesi pääsyn haluamallesi leirille. Leiripaikkoja on yleensä tarjolla läpi kesän, mutta koska leiripaikat täyttyvät nopeasti, voi tarjonta olla rajoitetumpaa.

Myös varsinaisen leirisesongin ulkopuolella on tarjolla leirejä, erityisesti Euroopan ulkopuolella. Euroopan maista Islannissa järjestetään leirejä ympäri vuoden. 

Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistiimit kestävät kahdesta viikosta kahdeksaan viikkoon. Tiimejä järjestetään eniten kesäaikaan. 

Lisäksi tarjolla on MTV-vapaaehtoispaikkoja, joissa vapaaehtoistyötä tehdään ympäristö-opetus- tai sosiaalialalla 1–6 kuukauden ajan. Suurin osa MTV-projekteista on Euroopan ulkopuolella, esimerkiksi Keniassa, Intiassa, Indonesiassa, Ecuadorissa ja Costa Ricassa. MTV-projektien perustiedot löytyvät vapaaehtoistyön hakukoneesta ja tarkemmat tiedot maakohtaisilta sivuiltamme.

2. Onko Allianssin nuorisovaihdon kautta mahdollista osallistua vapaaehtoistyöhön ulkomailla vaikka en asu tällä hetkellä Suomessa?

Allianssin nuorisovaihdon kautta voi lähteä vapaaehtoistyöhön vaikka ei asukaan Suomessa tällä hetkellä. Vapaaehtoisohjelmiimme on sähköinen haku. Hakemuksen voi täyttää ja ohjelmamaksun maksaa nettisivuillamme. Kun sijoitustiedot ovat tulleet, lähetämme perehdytysmateriaalit sähköisesti ja osa materiaaleista on sähköisillä osallistujasivuillamme. Lähtijävalmennukseen osallistuminen ei ole pakollista.

3. Löytyykö lähihoitajalle sopivaa vapaaehtoistyötä projektiopintoja varten Euroopan ulkopuolelta?

Lähihoitaja voi lähteä kansainväliselle vapaaehtoisleirille tai MTV-vapaaehtoiseksi. Vapaaehtoisleirit kestävät 2-3 viikkoa ja halutessaan voi osallistua myös kahdelle leirille peräkkäin. Toinen vaihtoehto on MTV-projektit, joissa vapaaehtoinen voi lähteä esimerkiksi sosiaali- tai opetusalan projektiin 1-6 kuukaudeksi. MTV-projekteja on esimerkiksi Afrikassa (mm. Keniassa, Ugandassa ja Tansaniassa) ja Aasiassa (Intia, Indonesia, Thaimaa jne). Kansainvälisillä vapaaehtoisleireillä työtä tehdään kansainvälisessä ryhmässä kun taas MTV-projektit ovat yksilöprojekteja.

4. Olemme ystäväni kanssa kiinnostuneita 1-3 kuukauden vapaaehtoistyöstä Afrikassa, onko siellä jotakin tarjolla?

Tarjolla on paljon MTV-projekteja Afrikassa, varsinkin Keniassa ja Ugandassa. Kauttamme on lähtenyt vapaaehtoistyöhön sekä kavereita että pariskuntia, joiden on yleensä ollut mahdollista sijoittua samaan projektiin. Joskus majoitus on ollut yhdessä, joskus erikseen, osallistujien toiveista/vastaanottavan projektin tilanteesta riippuen. Vastaanottavat järjestöt ovat joustavia ja pyrkivät noudattamaan vapaaehtoisten toiveita majoituksen yms. suhteen mahdollisuuksien mukaan. Suosittelemme, että käytte tutustumassa Kenian ja Ugandan maakohtaisiin sivuihin (Ohjelmat -> Long Term Volunteering -> Afrikka). Sivuilla on liitetiedostona tarkat projektikuvaukset. Merkitkää hakulomakkeeseen tai englanninkieliseen motivaatiokirjeeseen selvästi, mitkä projektit teitä kiinnostavat, oleskelun toivottu kesto ja että olette hakemassa yhdessä.

5. Vapaaehtoistyöleireille voi hakea ympäri vuoden, mutta milloin? Onko hakuaika esim. kerran kuukaudessa?

Vapaaehtoistyöleireille on jatkuva haku. Hakemuksen voit lähettää milloin vain löydettyäsi itsellesi sopivat leirivaihtoehdot vapaaehtoisprojektien hakukoneesta. Eniten leirejä on tarjolla kesäisin, mutta leirejä järjestetään myös muina aikoina. Leireille kannattaa hakea mahdollisimman pian löydettyään sopivat vaihtoehdot, sillä osa leireistä täyttyy nopeasti. Joillekin leireille on kuitenkin mahdollista päästä hyvinkin lyhyellä varoitusajalla. Tiedot leireistä tulevat vapaaehtoistyön hakukoneeseen yleensä viimeistään pari kuukautta ennen leiriä. Kannattaa siis käydä säännöllisesti seuraamassa leiritilannetta.

6. Haluan useammalle leirille, miten haen?

Jos haluat useammalla leirille, sinun tulee täyttää sähköinen hakulomake jokaiselle niistä erikseen.  Maksu maksetaan hakemisen yhteydessä verkkopankin kautta.  

7. Haluan leirille kaverini kanssa, mitä teen?

Merkitse sähköiseen hakemukseen, että haet yhdessä kaverisi kanssa (esim. kohtaan, jossa kysytään, oletko osa ryhmää). Lähetämme hakemuksenne eteenpäin vasta sitten, kun olemme saaneet molempien hakemukset ja molemmat ovat maksaneet ohjelmamaksun.

8. Paljonko vapaaehtoistyöhön lähteminen tulee kokonaisuudessaan maksamaan? Saako työstä palkkaa?

Vapaaehtoisleiriläisen kustannettavaksi tulevat:

  • Allianssin nuorisovaihdon ohjelmamaksu 150 euroa
  • matkat Suomesta leiripaikalle ja takaisin
  • matkavakuutus
  • mahdollinen maahan tarvittava viisumi
  • mahdollinen vastaanottavan järjestön lisämaksu (ns. teinileireillä, muilla erikoisleireillä ja Aasian, Afrikan ja Etelä-Amerikan leireillä)

Perusmajoitus ja -ruokailu leirin aikana eivät maksa vapaaehtoistyöleiriläiselle mitään. Työstä ei siis saa rahallista palkkaa, vaan ainoastaan ylläpidon leirin aikana. Kehitysmaiden leireillä tulee maksettavaksi paikallisen järjestön lisämaksu, joilla katetaan mm. ruokailu- ja majoituskustannuksia.

Pitkäaikaisemmissa vapaaehtoistyöohjelmissa osallistujat maksavat paikalliselle järjestölle lisämaksun majoitus- ja ruokailukuluista. Lisämaksut vaihtelevat maittain, tarkemmat tiedot ja hinnat löytyvät jokaisen kohteen omilta maakohtaisilta sivuilta.

Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelman vapaaehtoisjaksolle osallistuminen ei vaadi omia säästöjä. EU-tuki kattaa osallistujille matka-apurahan, ylläpidon (majoitus ja ruoat), vakuutuksen ja pienen taskurahan. 

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Voit ottaa meihin yhteyttä täyttämällä tämän lomakkeen