Kansainväliset vapaaehtoisleirit - Lähde vapaaehtoistyöhön Eurooppaan!

Vapaaehtoisleirillä Italiassa, nainen on punaisessa puuhun ripustetussa akrobatia kankaassa. Kaksi naista katsoo vieressä.
Vapaaehtoisleirillä Italiassa, vapaaehtoisia töissä pellolla.

Kansainväliset vapaaehtoisleirit ovat 2–3 viikkoa kestäviä vapaaehtoistyöprojekteja, joihin voit osallistua eri puolilla maailmaa. Vapaaehtoisleirit ovat erinomainen tapa saada työkokemusta, tutustua uuteen kulttuuriin ja tavata eri puolilta maailmaa vapaaehtoisleirille tulleita vapaaehtoisia. Vapaaehtoisena pääset tekemään ja kokemaan sellaisia asioita, joihin lomamatkalla ei ole mahdollisuutta.

Useimmilla leireillä on selkeä teema ja tavoite. Se voi olla esimerkiksi festivaalin järjestäminen, ympäristön tai kulttuuriperinnön suojelu tai lasten kanssa työskentely. Myös työtehtävät vaihtelevat projektin mukaan ja voivat olla esimerkiksi tapahtuman järjestämistä, ympäristöstä huolehtimista ja sen kunnostamista, lasten ohjaamista tai muuta sellaista työtä, josta on hyötyä paikalliselle yhteisölle. Sinulla ei tarvitse olla valmiiksi osaamista projektin töistä vaan osallistut töihin omien kykyjesi ja taitojesi mukaan. Vapaaehtoisleirit ovat erinomainen mahdollisuus oppia uusia taitoja.

Vapaaehtoisleirille osallistuu yleensä 10–20 henkeä. Jotta vapaaehtoisten joukko olisi mahdollisimman monipuolinen, otetaan samasta maasta yleensä korkeintaan kaksi osallistujaa. Voi siis hyvin olla, että olet leirin ainoa suomalainen. Leireillä puhutaan englantia. Jos leirikieli on joku muu kuin englanti, siitä kerrotaan erikseen projektin kuvauksessa.

Vapaaehtoisille on projekteissa järjestetty majoitus sekä ruoka. Majoitus on yleensä yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa ja saatatte myös valmistaa yhdessä päivittäiset aterianne.

Leirit kestävät 2–3 viikkoa ja on erittäin toivottavaa, että pääset osallistumaan leirille alusta asti eikä sinun tarvitse lähteä ajoissa. Matkustuspäivät on laskettu mukaan leirin kestoon. Töitä tehdään yleensä 30–35 tuntia viikossa ja viikonloput ovat yleensä vapaat. Sinulla on siis myös hyvin aikaa tutustua lähiympäristöön yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa.

Projekteja on vuosittain paljon mistä valita ja niitä toteutetaan yli 60 maassa. Eniten vapaaehtoisleirejä järjestetään Euroopassa kesäkuukausina. Muina vuoden aikoina leirejä on vähemmän ja lähinnä muissa maanosissa. Kesän projektit julkaistaan maaliskuun puoliväliin mennessä. Lisää siitä, miten projekteihin haetaan Hakeminen-sivulla.

Eri maiden leiriohjelmia