Vapaaehtoistyö Amerikoissa

Atlantin takana voit valita useista kohdemaista Pohjois- tai Etelä-Amerikassa.

  • Argentiina
  • Costa Rica
  • Ecuador
  • Kolumbia
  • Meksiko
  • Peru
  • Yhdysvallat

Huomioi, että useissa Etelä-Amerikan maissa espanjan kielitaito on vähintäänkin suositeltavaa, ja myös usein välttämätöntä, sillä työnkuva voi sitä vaatia. 

Argentiina

Vapaaehtoistyöprojektit sijaitsevat maan pääkaupungissa Buenos Airesissa tai sen läheisyydessä. Ennen projektissa aloittamista osallistut koulutukseen. Vapaaehtoistyö voi olla työskentelyä lasten kanssa aktiviteettien järjestämisen tai koulunkäynnin tukemisen muodossa, kansalaisjärjestössä työskentelyä tai luonnon, ympäristön ja maanviljelyn parissa toimimista esimerkiksi luomuvihannesten viljelyä.

Vapaaehtoistyöjaksojen pituudet alkavat kolmesta kuukaudesta ja pisimmät ovat jopa vuoden mittaisia.

Argentiinan projekteissa yhteysjärjestölle maksetaan joka kuukausi 360 euroa, joka sisältää majoituksen ja ruoan. Maksulla katetaan myös järjestön hallinto- ja toimintakuluja.

Nuori vapaaehtoinen keskustelemassa vanhemman miehen kanssa.

Costa Rica

Costa Rican projekteissa voit työskennellä luonnon, eläinten, lasten tai vanhusten parissa. Vapaaehtoistyöjaksojen pituus Costa Ricassa on yleensä 4-12 viikkoa.

Useissa projekteissa erityisesti sosiaalialalla vähintään auttavan espanjan osaaminen on välttämätöntä. Siksi suosittelemme osallistumaan yhteysjärjestön järjestämälle espanjan kurssille ennen vapaaehtoistyöjakson alkua.

Costa Rican projekteissa yhteysjärjestölle maksetaan ohjelmakohtainen ylläpitomaksu ja sijoitusmaksu, joka vaihtelee oleskelun pituuden mukaan. Sijoitus- ja ylläpitomaksut sisältävät lentokenttäkuljetuksen San Josessa, orientaation, perehdytysmateriaalit, ylläpidon ja yhteysjärjestön tuen koko vapaaehtoistyöjakson ajan. Hinnat näkyvät alla olevissa taulukoissa.

Lisäksi voit osallistua ennen jakson alkamista espanjan kurssille, joka maksaa 300 USD per viikko. Kurssimaksu sisältää majoituksen isäntäperheessä täysihoidolla. Kielen opiskelua on maanantaista perjantaihin neljä tuntia päivässä.

Sijoitusmaksut


1-4 viikkoa150-250 US dollaria
5-8 viikkoa240-350 US dollaria
9-12 viikkoa     350-450 US dollaria
13+ viikkoa450-550 US dollaria

Ylläpitomaksu     

Ympäristöalan projektit

1 viikkoalkaen 75 US dollaria
4 viikkoaalkaen 300 US dollaria

Ylläpitomaksu     

Sosiaalialan projektit

1 viikkoalkaen 75 US dollaria
4 viikkoaalkaen 300 US dollaria

Ecuador

Ecuadorissa on valittavissa vapaaehtoistyöprojekteja useilta eri aloilta, esimerkiksi ympäristönsuojelusta ja opetuksesta. Ecuadorissa löytyy niin pitkäaikaisempia projekteja kuin myös lyhytaikaisia vapaaehtoisleirejä. Vähintään auttava espanjan kielen taito on välttämätöntä, sillä maassa ei juurikaan osata englantia.

Vapaaehtoistyöjaksojen kesto Ecuadorissa vaihtelee kolmesta kuukaudesta puoleen vuoteen. Aloituspäiviä on ympäri vuoden joka kuukauden alussa ja puolivälissä. Saapuminen Ecuadoriin tapahtuu viikonloppuisin. Ecuadorissa saa Suomen passilla oleskella 90 päivää ilman viisumia. Paikan päällä on mahdollista hakea jatkoa.

Lähtiessäsi vapaaehtoiseksi Ecuadoriin huomaa, että majoitus on paikallista perustasoa ja olosuhteet saattavat olla hyvinkin yksinkertaiset. Projektit voivat sijaita hyvin syrjäisillä alueilla, jossa mm. sähkö, juokseva vesi, kommunikointivälineet (radio, puhelin, jne.) eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Ecuadorin projekteissa maksetaan yhteysjärjestölle osallistumismaksu, joka on noin 370-500 euroa per kuukausi. Osallistumismaksun suuruus riippuu projektista, johon osallistut ja se sisältää majoituksen, ruoan ja orientaation. Lisäksi maksulla katetaan yhteysjärjestön hallinto- ja toimintakuluja. 

Nuori nainen kyykistyneenä ison kilpikonnan rinnalle.
Kuvassa on jonossa ratsastajia hevosten selässä.

Kolumbia

Vapaaehtoismahdollisuudet Kolombiassa keskittyvät lasten, nuorten ja eläkeläisten kanssa työskentelyyn. Voit esimerkiksi opettaa englantia kouluissa,  auttaa kodinhoidossa ja järjestää kerhotoimintaa kylän nuorille . Myös sosiaalisen median sekä valokuvauksen työtehtävia on saatavilla. Vapaaehtoisprojekteja on eri puolille maata, esimerkiksi Bogotassa, Buricatassa sekä Medellinissä. 

Projektien kestot sekä maksut vaihtelevat paljon. Tarkemmat tiedot eri mahdollisuuksista sekä ajankohdista ja hinnastoista löytyvät alta.

Peru

Perussa vapaaehtoistyöprojektimme sijoittuvat Cuscon tai Cuzcon alueelle, joka oli aikanaan Inkavaltakunnan pääkaupunki. 

Voit osallistua Perun vapaaehtoistyöprojekteihin myös työharjoittelijana. Projekteja on sosiaali- ja opetusalalla, jonka lisäksi työharjoittelupaikkoja on terveys- ja matkailualalla. Vapaaehtoistyötä voi tehdä myös eri vähemmistöjen parissa, kuten päihdekuntoutujien, vanhusten tai turvakodeissa asuvien naisten kanssa sekä ympäristöalalla eläintenhoidossa ja -suojelussa.

Vapaaehtoistyöjaksot kestävät yleensä vähintään neljä viikkoa. Useimpiin projekteihin voi hakea ympäri vuoden. Peruun lähteäksesi sinun on osattava vähintään espanjan alkeet. Ohjelmaan kuuluu aina myös kielikurssi ennen vapaaehtoistyön aloittamista. Kielikurssi kestää tavallisesti neljä viikkoa. Työharjoitteluun hakevien on osattava espanjaa vähintään B-tasolla.

Kielikursseja järjestetään eri lähtötasoilla. Voit valita joko ryhmä- tai yksityistunteja tai yhdistelmän molempia. Tunteja on maanantaista perjantaihin neljä tuntia päivässä. Kielikurssin aikana majoitut isäntäperheessä. Aloittaessasi työt projektissa voit halutessasi muuttaa toiseen majoitukseen. Voit myös majoittua koko jakson ajan isäntäperheessä, missä jaat huoneen toisen vapaaehtoisen kanssa.

Lisäksi Perun projekteissa maksat yhteystoimistolle koordinointimaksun, joka on noin 50 euroa ja toiset 50 euroa lahjoituksena vapaaehtoiskohteelle. Koordinointimaksu sisältää yhteysjärjestön tuen koko ohjelman ajan, sekä lentokenttäkuljetuksen Cuscon lentokentältä. Mikäli lennät Perun pääkaupunkiin Limaan, järjestyy kuljetus sieltä noin 60 euron lisämaksusta. Lisäksi vietät yhden yön hotellissa Limassa, jonka hinta on eritelty taulukoissa.

Kielikurssin hinnat     
Ryhmäkurssi20 tuntia/viikko     noin 100 euroa   (350 PEN)
Yksityistunti 20 tuntia/viikkonoin 180 euroa(700 PEN)

Majoituksen hinnat:     Isäntäperhenoin 100 euroa/viikko   (385 PEN)
Asunto yhdellenoin 100 euroa/viikko(345 PEN)
Asunto kahdellenoin 150 euroa/viikko(490 PEN)
Soluasuntonoin 70 euroa/viikko(280 PEN)

Hotelliyön hinta


Yhden hengen huonenoin 70 euroa
Kahden hengen huone     noin 90 euroa
Kolmen hengen huonenoin 100 euroa
Nuori nainen ohjaamassa lasten askartelua pöydän ääressä.
Nuori nainen kyykyssä hiekka rannalla. Kuvassa etualalla joukko merileijonia.

Meksiko

Meksiko mahdollistaa sekä muutaman viikon että kuukauden mittaisia vapaaehtoisleirejä. Leirit ovat teemoiltaan luonnonsuojeluleirejä, joista osa liittyy kilpikonnien elinvoiman säilyttämiseen ja toiset muuhun luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.  Tarkemmat työtehtävät vuosille 2023-2024 löytyvät liitteestä.

Vapaaehtoisleireillä pärjää englannin kielellä, mutta myös espanjan kielitaitoa arvostetaan. Leirien hinnat vaihtelevat maksuttoman ja n. 350 euron välillä.

Yhdysvallat

Yhdysvalloissa on tarjolla useita eri projekteja. Jotkut projektit vaativat vähintään 21 - vuoden ikää.  Voit esimerkiksi työskennellä Vermontissa vankilasta vapautuvien parissa ja järjestää heille toimintaa. 

Lisäksi tarjolla on kunnostusprojekti hurrikaanien tuhoalueella New Orleansissa, jossa voit auttaa kunnostuksessa ilman ennakko-osaamista.  Muita projekteja on mm. kehitysvammaisten kanssa työskentely Minnesotassa ja luomutilan ylläpito Wisconsinissa.

Vapaaehtoistyöjaksot ovat yleensä muutaman kuukauden pituisia. Tarkat ajankohdat löydät projektikuvauksista.

Suurimassa osassa Yhdysvaltain projekteja on 150 USD yhteysjärjestön maksu. Lisäksi sinun tulee huolehtia, että sinulla on koko oleskelun ajan voimassa oleva matkavakuutus. Korkeintaan 90 päivää kestävillä vapaaehtoistyöjaksoilla et tarvitse viisumia, vaan voi tehdä ESTA-ilmoituksen, joka maksaa 14 US dollaria. Pidempiin projekteihin tarvitset viisumin ja huolehdit itse myös siitä aiheutuvista kuluista.