Hae Euroopan solidaarisuusjoukkoihin

Mahtavaa, että haluat lähteä vapaaehtoistyöhön!

Hakuprosessi kannattaa aloittaa hyvissa ajoin, sillä sopivan projektin löytäminen voi viedä useamman kuukauden. Olet itse aktiivisesti mukana hakuprosessissa, muun muassa etsimässä isäntäprojektia ja täyttämässä hakemuslomakkeita.

Hakulomakkeen täyttämällä hakija antaa suostumuksensa tietojensa käyttöön ja luovuttamiseen hakuprosessissa tarvittaville tahoille.

1. Etsi kiinnostavia vapaaehtoisprojekteja

Avoimia projekteja löydät Euroopan nuorisoportaalista, johon voit liittyä tästä linkistä. Nuorisoportaalin hakukoneessa voit etsiä projektia esimerkiksi haluamasi maan tai projektityypin perusteella. 

Nettisivujemme Ajankohtaista-osiossa on listattuna jo rahoitustuen saaneita ESC-projekteja, joihin voi lähteä jo lähiaikoina. Nämä ovat yhteistyöjärjestöjemme projekteja, joten näihin projekteihin hyväksytään mukaan todennäköisemmin. 

Muista myös täyttää alustava ilmoittautumislomake. Ilmoittautumislomake ei sido mihinkään, vaan on aloitus hakuprosessille. Ilmoittautumislomakkeen täytettyäsi saat sähköpostitse tietoa avoimista ESC-paikoista ja ohjeita hyvän hakemuksen tekemiseen.

Jos sopivan projektin löytäminen tuntuu vaikealta, autamme sinua mielellämme hakuprosessissa. Meihin voit olla yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen hakemukset@alli.fi. Kerrothan viestissäsi tarkemmin itsestäsi ja toiveistasi projektin suhteen. Mainitse viestissäsi ainakin, kuinka pitkää projektia etsit ja milloin haluaisit aloittaa projektin. 

2. Hae mukaan kiinnostaviin projekteihin

Kun olet löytänyt sinua kiinnostavan vapaan isäntäprojektin, ota heihin sähköpostitse yhteyttä esitelläksesi itsesi tai noudata projektikuvauksessa annettuja hakuohjeita. Kerro hakukirjeessä, miksi juuri sinä olisit hyvä vapaaehtoinen kyseiseen projektiin ja liitä viestiin CV:si. Muista mainita jo tässä vaiheessa, että sinun lähettävä tahosi (sending organisation) on Allianssin nuorisovaihto (Allianssi Youth Exchanges). Yhteystietomme löytyvät tämän sivun alareunasta. Muistathan myös liittää meidät (hakemukset@alli.fi) viestikopioksi hakemusviestiisi. 

Suhtaudu projektiin kuin työnhakuun: hyvän hakemuksen tekeminen kertoo korkeasta motivaatiosta, ja silloin paikkakin on todennäköisemmin sinun! Tee yksilöityjä, napakoita hakemuksia. Valmistaudu ottamaan yhteyttä useisiin (jopa kymmeniin) vastaanottaviin tahoihin, ennen kuin löydät vapaan ja sopivan projektin. Jotkut isäntäprojektit haluavat vapaaehtoisen aina 6 kuukaudeksi, toiset 12 kuukaudeksi ja jotkut ovat joustavia jakson keston suhteen.

Luovuutta kannattaa myös käyttää: jos vaikka haet taideprojektiin, voit liittää viestiin kuvan jostain tekemästäsi työstä tai jos haet esimerkiksi vapaaehtoistyöhön lasten pariin kannattaa hakemuksessa tuoda selvästi esiin jos olet toiminut vaikka harrastuksen ohjaajana tai sinulla on muutoin aiheeseen liittyvää kokemusta tai siihen erityistä kiinnostusta.  

Mikäli jokin projekti, johon olet ottanut yhteyttä, haluaa haastatella sinua niin se voi tapahtua joko puhelimitse tai esimerkiksi Skypen välityksellä. Tutustu järjestön tietoihin ja projektiin huolella ennen haastattelua ja kysy siinä sinulle mahdollisesti epäselväksi jääneet asiat sekä varaudu kertomaan itsestäsi, koulutuksestasi, harrastuksistasi ja siitä mitä annettavaa sinulla olisi ko.projektiin.

Varaudu siihen, että vapaaehtoispaikkoihin on paljon hakijoita eli panosta täysillä niin hakemukseen kuin haastatteluihinkin. 

3. Kun sopiva projekti on löytynyt

Ilmoita meille heti, kun vastaanottava projekti on ilmoittanut hyväksyneensä sinut. Sovimme yhdessä vastaanottavan tahon, sinun ja Allianssin nuorisovaihdon kanssa työnkuvastasi, ylläpidosta ja muista käytännön asioista. Teemme yhdessä myös tukihakemuksen ja alustavan yhteistyösopimuksen. Allianssin nuorisovaihdosta toimitamme tukihakemuksen kansalliseen toimistoon Suomessa, eli Opetushallitukseen tai kohdemaan järjestö toimittaa sen oman maansa toimistoon. Vain yhden maan kansallinen toimisto päättää avustuksesta, joten rahoitus tulee joko Suomesta tai kohdemaasta.

Yleensä vastaanottavat järjestöt valitsevat vapaaehtoiset noin kuukautta ennen rahoitustukihakemuksen jättöpäivää. Ohjelman tukihakemusten jättöpäivät ovat helmikuun alussa, huthikuun lopussa ja lokakuun alussa johon mennessä kaiken on oltava valmista tarkkoja projektikuvauksia, kustannusarvioita ja allekirjoituksia myöten. Odotamme sinulta aktiivista panosta hakemuksen täyttämisessä, vaikka me hoidamme sen pääasiallisesti yhteistyössä vastaanottavan tahon kanssa. Käytännössä tukihakemuksen tekemiseen menee yleensä muutama viikko, mutta mitä aiemmin sinulla on tieto vastaanottavasta järjestöstä, sen parempi. 

Kun hyväksymispäätös kansallisesta toimistosta on tullut, osallistut lähtijävalmennukseen Suomessa ja pääset tekemään matkajärjestelyt.

4. Projektin aikana

Kohdemaahan matkustettuasi osallistut tulovalmennukseen. Vapaaehtoisjakson aikana teet sinulle määriteltyjä työtehtäviä ja tutustut paikalliseen kieleen, kulttuuriin ja ihmisiin. Sinulle nimetään oma yhteyshenkilö, joka on apunasi maahan tutustumisessa.

Yli kuusi kuukautta kestävällä vapaaehtoisjaksolla osallistut hankkeen väliarviointiin

5. Projektin jälkeen

Vapaaehtoisjakson päätyttyä tehdään loppuarviointi. Lisäksi pääset kotiin palattuasi kertomaan kokemuksistasi muille nuorille, esimerkiksi tiedotustapahtumissa, messuilla tai kirjoittamalla kokemuksestasi.