Oona

Oona tuli mukaan aktiivitoimikuntaan oltuaan viisi kuukautta EVS-vapaaehtoisena Portugalin Cascaisissa vuonna 2018. Cascais oli vuoden 2018 Euroopan nuorisopääkaupunki ja Oonan projekti liittyikin monin tavoin nuorisopääkaupunkivuoden tapahtumiin.  

"Elämäni parhaimmat viisi kuukautta"

"16. päivä heinäkuuta pakkasin kamani ja lähdin kohti uutta ja tuntematonta, nimittäin Portugaliin, viideksi kuukaudeksi EVS-vapaaehtoiseksi. Olin jo pitkään muhinut ajatusta siitä, että lukion jälkeen pitäisin välivuoden ja lähtisin ulkomaille. Kevään aikana mietin erilaisia vaihtoehtoja ja EVS (European Voluntary Service, nykyinen European Solidarity Corps) kuulosti juuri minulle sopivalle vaihtoehdolle. Olin kiinnostunut vapaaehtoistöistä ulkomailla, mutta valitettavan moni taho missä sitä olisi voinut tehdä oli hyvin kallis. Siksipä EVS oli kuin luotu minulle: se oli lähes ilmainen. EU maksoi minun matkani, asumiskuluni, työmatkani sekä tasku- ja ruokarahan. Olin todella innostunut ajatuksesta ja etsinkin melko paljon erilaisia projekteja. Lopulta kuitenkin päädyin extempore Cascaisiin, Portugaliin.

Työskentelin Portugalissa paikallisessa nuorisojärjestössä sekä avustin Euroopan nuorisopääkaupungin, Cascaisin, erilaisissa tapahtumissa. Cascais on ihana merenrantakaupunki noin 40 minuutin junamatkan päässä Lissabonista. Cascaisin olessa vuoden 2018 Euroopan nuorisopääkaupunki, riitti siellä paljon erilaisia tapahtumia ja aktiviteetteja. Itse esimerkiksi osallistuin Cascaisin kunnan järjestämälle viikon interrailille Portugalin sisällä. Matkustaessani ympäri Portugalia 12 muun paikallisen nuoren kanssa, tuli siinä samalla sidottua monia tärkeitä ystävyyssuhteita jotka kestivät koko viiden kuukauden EVS-projektin ajan ja toivottavasti myös koko loppuelämän. Interrail ei toki ollut täyttä lomailua: meidän piti tehdä siitä myös ehyt ja mielenkiintoinen video. Reilistä jäikin melko paljon myös mieleen juna-asemalle juokseminen painava reppu ja kamera mukana, sekä niska-hartiakipu. Onneksi kamera ei ikinä unohtunut minnekään!

Viiden kuukauden aikana ehdin tehdä monia erilaisia töitä: olin muun muassa baarimikkona festareilla, avustin erilaisissa seminaareissa, kirjoitin artikkeleita Portugalin ulkomaalaistaustaisen integroitumisesta, rakensin skeittiramppia lähiöön, tein videoita ja autoin erilaisissa käytännön asioissa.  Lähinnä työskentelin nuorisojärjestössä, vaikka alkuperäinen suunnitelma kai oli avustaa enemmän Cascaisin kunnan erilaisissa tapahtumissa. Onkin hyvin tärkeä tiedostaa, että aina EVS:n projektikuvaukset eivät vastaakaan täysin todellista työnkuvaa. On hyvä varautua siihen, että aina ei välttämättä ole töitä ja joutuu tekemään kaikenlaisia tehtäviä. Tärkeää on olla itse aktiivinen. Jos sinulla on ideoita joita haluaisit toteuttaa, EVS voi olla juuri hyvä mahdollisuus niille. Etsiessäsi erilaisia projekteja, panosta löytämään sellainen vapaaehtoistyö, joka aidosti kiinnostaa sinua ja jossa on kuvattu mahdollisimman tarkkaa työtehtäväsi. Näin varmistat paremmin, että projekti on mahdollisimman hyvä juuri sinulle.

Viisi kuukautta Portugalissa olivat elämäni parhaimmat viisi kuukautta. Niiden aikana ehdin kokemaan niin paljon, että en yleensä kokisi niin runsaasti erilaisia asioista edes vuodessa. Näin upeita paikkoja sekä tutustuin ihaniin ihmisiin ympäri maailmaa, opin itsestäni ja maailmasta. Sain inspiraatiota olla aktiivisempi osa yhteiskuntaa ja edistää ihmisten ja ympäristön hyvinvointia. Olen entistä rohkeampi ja itsevarmempi, tiedän että pärjään ja haluan oppia lisää. EVS on kokemus jota en tule koskaan unohtamaan. Tiedän, että tämä on vasta alkua kansainvälisellä tielläni, sillä sain niin paljon motivaatiota kansainvälistyä, että olen nyt täysin valmis tulevaisuudessa edistämään kansainvälistä uraani ja elämääni.  EVS-projektini ei ollut täydellinen, mutta ei sen minusta kuullukaan olla, sillä silloin se ei olisi yhtä opettavainen. Loppujen lopuksi ainoa asia jota kadun on se, että en lähtenyt reissuun pidemmäksi aikaa."

Related