UKK Au pair

YLEISTÄ AU PAIR VAIHDOSTA

1. Tuleeko minun täyttää hakemuksen liitteet kohdemaan kielellä vain englanniksi?

Voit täyttää liitteet englanniksi tai kohdemaan kiellä.

2. Miten voin varmistaa, että saan itselleni isäntäperheen?

Täytä hakemuksesi erittäin huolellisesti ja siististi. On tärkeää, että perhe saa sinusta hyvän käsityksen hakemuksen perusteella, sillä he eivät pysty tapaamaan sinua henkilökohtaisesti hakuvaiheessa. Hakemus on verrattavissa työhakemukseen.

Varmista, että toimitat meille kaikki tarvittavat liitteet täydellisinä, sillä puutteellinen hakemus viivästyttää hakemuksesi käsittelyä. Varmista esimerkiksi, ettei käännöksiä puutu ja että suositteluissa/työtodistuksissa on entisten työnantajiesi yhteystiedot.

Palauta hakemus hyvissä ajoin, varsinkin jos olet hakemassa au pairiksi kesäksi.

3. Voinko hakea au pairiksi, jos minulla on jokin sairaus?

Voit hakea au pairiksi, vaikka sinulla olisi jokin sairaus, jos sairautesi ei estä au pairin työtehtävissä toimimista. Mainitse sairaudestasi hakemuksessasi kohdassa "Other information" sekä Dear Family -kirjeessä. On tärkeää, että hakemuksestasi käy ilmi, mitä sairastat/olet sairastanut ja miten sairaus mahdollisesti vaikuttaa jokapäiväiseen elämääsi, jotta perhe saa sairaudestasi oikean käsityksen. Selvitäthän myös etukäteen Suomessa saatko tarvittavan määrän mahdollisia lääkkeitä mukaan tai voitko käyttää Suomesta saamaasi reseptiä kohdemaassa.

Käydessäsi terveystarkastuksessa, voit myös pyytää lääkäriä kirjoittamaan lisätietoja sairaudestasi ja siitä vaikuttaako se au pairina olemiseen.

4. Millaista tietoa isäntäperheestä saan ennen lähtöä?

Kun on löydetty sinusta kiinnostunut perhe, sinulle toimitetaan perhetarjous, joka sisältää yleistä tietoa perheestä kuten esimerkiksi perheen yhteystiedot, au pairilta vaaditut tehtävät, työajan, taskurahan, tietoa lapsista ja vanhemmista sekä pari valokuvaa perheestä.

5. Minkä hintaisia kielikurssit ovat?

Kielikurssien hinnat vaihtelevat. Joissain maissa tarjolla on myös ilmaisia kursseja. Kun saavut isäntäperheesi luo, paikallinen yhteystoimisto tai perheesi antaa sinulle lisätietoa alueen kursseista. Voit itse valita, minkä pituiselle, tyyppiselle ja hintaiselle kurssille osallistut.

6. Kielitaitoni on suhteellisen hyvä. Kannattaako minun osallistua kielikurssille?

Jos kielikurssille osallistuminen ei kuulu kohdemaassasi osaksi vaihtoa, sinun ei ole pakko osallistua kurssille. Suosittelemme kuitenkin kurssille osallistumista, sillä kielikurssi on hyvä tapa kerrata kieltä. Useiden aiempien osallistujien mielestä kielikurssille osallistuminen on ollut erinomainen tapa tavata muita au paireja tai ulkomaalaisia ihmisiä ja saada uusia ystäviä.

7. Olemme suomalainen perhe ja haluaisimme au pairin Suomeen. Miten meidän tulisi toimia?

Allianssin nuorisovaihto ei välitä au paireja Suomeen. Toimimme ainoastaan lähettävänä tahona suomalaisille nuorille, jotka haluavat lähteä ulkomaille au pairiksi. Au pairin palkkaamisesta kiinnostuneiden tulisi tutustua Maahanmuuttoviraston sekä Verohallinnon au pairin palkkaamista koskeviin lisätietoihin.

AU PAIR IN AMERICA

8. Voinko lähteä au pairiksi Yhdysvaltoihin lyhyemmäksi ajaksi kuin vuodeksi?

Et voi. Viisumisäädösten mukaan au pairin tulee sitoutua 12 kuukauden au pair -jaksoon.

9. Minulla ei ole 200 tuntia kokemusta lastenhoidosta. Voinko silti lähteä au pairiksi Yhdysvaltoihin?

Et. Viisumisäädösten mukaan sinulla tulee olla viimeisen kolmen vuoden ajalta vähintään 200 tuntia kokemusta lastenhoidosta. Lastenhoitokokemuksen tulee olla oman suvun ulkopuolelta. Lastenhoitokokemus ei voi olla sukulaisilta, esimerkiksi serkuilta tai heidän puolisoiltaan.

10. Milloin minut kutsutaan haastatteluun?

Saat kutsun haastatteluun, kun olet täyttänyt ohjelman online-hakemuksen.

11. Täytyykö minun toimittaa teille kaikki liitteet jo ennen haastattelua?

Kun olet täyttänyt online-hakemuksen, toimita meille ne liitteet, jotka sinulla on valmiina. Puuttuvat liitteet voit tuoda haastatteluun tai toimittaa ne meille myöhemmin haastattelun jälkeen. Huomaathan, että hakemustasi ei voida lähettää eteenpäin ennen kuin kaikki liitteet on toimitettu.

12. Milloin voin hakea viisumia?

Kun sinut on hyväksytty ohjelmaan, saat suoraan Au pair in Americalta postissa viisumihakemukseen tarvittavat paperit ja ohjeet. Et voi hakea viisumia ennen kuin sinut on hyväksytty ohjelmaan.

Viisumin hankkimiseksi sinun tulee käydä henkilökohtaisessa haastattelussa Yhdysvaltojen suurlähetystössä Helsingissä. Haastatteluaika tulee varata vasta ohjelmaan hyväksymisen jälkeen. Ilmoitamme sinulle, kun voit varata ajan viisumihaastatteluun.

AUSTRALIA

13. Voinko hakea jo 18-vuotiaana au pairiksi Australiaan?

Perheet ottavat yleensä mielellään 18-vuotiasta vahemman au pairin. Jos olet 18-vuotias ja haluat hakea ohjelmaan, ota meihin yhteyttä ennen kuin haet ohjelmaan. Pääsääntöisesti Au pair in Australian alaikäraja on 19 vuotta.

14. Minulla ei ole ajokorttia. Voinko silti hakea au pairiksi Australiaan?

Suurin osa perheistä tarvitsee pitkien välimatkojen takia au pairin, jolla on ajokortti. Ajoittain tarjolla on myös au pair -paikkoja, joihin ei vaadita ajokorttia.

Ajokortittomien hakijoiden sijoittuminen on yleensä hankalampaa ja kestää pidempään kuin niiden hakijoiden, joilla ajokortti on. Jos sinulla ei ole ajokorttia, ota meihin yhteyttä ennen kuin haet ohjelmaan.

15. Voinko työskennellä vuoden samalla perheellä?

Et. Viisumisäädösten takia voit työskennellä samalla perheellä yhtäjaksoisesti vain kuusi kuukautta. Voimme kuitenkin sijoittaa sinut puolen vuoden au pair -jakson jälkeen vielä toiseen perheeseen korkeintaan puoleksi vuodeksi.

16. Voinko jäädä au pair- vaihdon jälkeen Australiaan matkustelemaan?

Kyllä, jos vuoden enimmäisoleskeluaika ei ole au pair -jaksosi päättyessä vielä täynnä. 

17. Voinko tehdä Australiassa muita töitä?

Kyllä. Working Holiday -viisumi oikeuttaa sinut matkustamaan ja työskentelemään maassa  yhteensä 12 kuukauden ajan muissakin töissä.

AU PAIR NEW ZEALAND

21. Minulla ei ole ajokorttia. Voinko silti hakea au pairiksi Uuteen-Seelantiin?

Suurin osa perheistä tarvitsee pitkien välimatkojen takia au pairin, jolla on ajokortti. Ajoittain tarjolla on myös au pair -paikkoja, joihin ei vaadita ajokorttia.

Ajokortittomien hakijoiden sijoittuminen on yleensä hankalampaa ja kestää pidempään kuin niiden hakijoiden, joilla ajokortti on. Jos sinulla ei ole ajokorttia, ota meihin yhteyttä ennen kuin haet ohjelmaan.

22. Voinko jäädä au pair -vaihdon jälkeen Uuteen-Seelantiin matkustelemaan?

Kyllä, jos vuoden enimmäisoleskeluaika ei ole au pair -jaksosi päättyessä vielä täynnä. 

23. Voinko tehdä Uudessa-Seelannissa muita töitä?

Kyllä. Working Holiday -viisumi oikeuttaa sinut matkustamaan ja työskentelemään maassa 12 kuukauden ajan muissakin töissä.