UKK SWAP Canada

1. Voinko hakea ohjelmaan, jos en ole opiskelija?

Ohjelmaan voivat hakea vain suomalaiset 18-35 -vuotiaat nuoret, jotka ovat valmistuneet toisen asteen koulutuksesta (ammatillinen koulutus tai lukio).

Vuodesta 2017 alkaen vaatimus opiskelijastatuksesta on poistunut. Sinun ei siis tarvitse olla opiskelija hakiessasi ohjelmaan.

2. Voinko opiskella vaihdon aikana?

IEC Working Holiday -viisumi oikeuttaa sinut ainoastaan työskentelemään Kanadassa enintään kahdentoista kuukauden ajan, joten et valitettavasti voi opiskella jakson aikana.

3. Kuinka kauan viisumin saaminen kestää?

Hakuprosessiin tulee varata vähintään kaksi kuukautta ennen haluttua aloitusajankohtaa. Viisumin hakeminen tapahtuu sähköisesti Kanadan hallituksen järjestelmässä. 

4. Millainen on mahdollisuuteni päästä mukaan ohjelmaan?

Viisumin saavat yleensä kaikki, jotka täyttävät ohjelman vaatimukset ja noudattavat hakemista koskevia ohjeita ja aikatauluja. Viisumeita on kuitenkin tarjolla rajoitettu määrä vuosittain. Ohjelma on vuosittain avoinna niin kauan kuin viisumeita on jäljellä. 

5. Olen 34 -vuotias. Voinko hakea ohjelmaan?

Voit. Viisumi myönnetään vähintään 18-vuotiaille ja enintään 35-vuotiaille. Voit olla viisumia hakiessasi enintään 35-vuotias. 36 vuotta täytettyäsi et voi enää aloittaa viisumin hakua.

6. Kuinka paljon olisi hyvä varata rahaa mukaan?

On vaikea arvioida, kuinka paljon kukin rahaa käyttää. Riippuu myös kuinka paljon haluaa vain matkustella ja kuinka paljon aikaa tekee töitä. Matkakassaa tulisi mukaan olla kuitenkin vähintään 2 500 CAD ja varallisuus tulee tarvittaessa todistaa maahan saapuessa esimerkiksi pankista saatavalla varallisuustodistuksella. Varallisuustodistus ei saisi olla kahta viikkoa vanhempi. 

7. Aion etsiä työtä Winnipegistä. Voinko osallistua orientaatioon siellä?

Allianssin nuorisovaihdon yhteystoimisto SWAP Canadan orientaatioita järjestetään vain Vancouverissa ja Torontossa.

8. Onko orientaatioon osallistuminen pakollista Kanadassa?

Orientaatiotilaisuuksiin osallistuminen ei ole pakollista, mutta suosittelemme orientaatiota kaikille lähtijöille. Jos et oleskele orientaatiokaupungeissa, voit saada orientaatiomateriaalit sähköpostitse. Mikäli et pääse paikalle orientaatiopäivinä, voi SWAPin toimistolla mennä käymään myös muina ajankohtina.

9. Pitääkö minun järjestää majoitukseni itse?

Ohjelmaan kuuluu kahden ensimmäisen yön majoitus hostellissa Vancouverissa tai Torontossa. Jakson loppuajaksi sinun tulee järjestää majoituksesi itse.

10. Pitääkö minulla olla työpaikka ennen Kanadaan saapumista?

Työ etsitään yleensä vasta paikan päällä eikä työpaikkaa tarvitse olla ennen maahan saapumista. Mikään ei kuitenkaan estä sinua etsimästä työpaikkaa jo ennen Kanadaan saapumista esimerkiksi internetin avulla.

11. Voinko vaihtaa työpaikkaa vaihdon aikana?

Totta kai! Viisumi ei rajoita työskentelyä siten, että sinun tulisi työskennellä vaihtosi aikana vain yhdelle työnantajalle. Voit vaihtaa työpaikkaa useamman kerran tai työskennellä kahdelle eri työnantajalle yhtäaikaisesti.

12. Voinko työskennellä Kanadassa missä tahansa?

Kyllä. Suurin osa lähtijöistä pysyy isompien kaupunkien lähettyvillä, mutta voit vapaasti työskennellä Kanadassa missä tahansa. On hyvä muistaa, että Quebecin alueella sinun tulee osata kirjoittaa ja puhua hyvin ranskaa.

13. Voinko lentää takaisin Suomeen Yhdysvalloista?

Kyllä, mutta sinun tulee poistua Kanadasta ennen kuin viisumisi vanhenee. Otathan myös huomioon Yhdysvaltojen matkustussäädökset (ESTA).

14. Pitääkö kaikkien Kanadaan lähtijöiden toimittaa lääkärintodistus?

Ei tarvitse. Huomioi kuitenkin, että jos suunnittelet työskenteleväsi lastenhoidon, terveyspalvelujen tai opetustyön parissa Kanadassa, sinulta saatetaan pyytä lääkärintodistus liitteeksi hakemukseesi.

15. Voinko käydä hakemassa lääkärintodistuksen paikalliselta lääkäriltämme?

Jos lääkärintodistus pyydetään, sinun tulee mennä Suomessa lääkärintarkastukseen Kanadan suulähetystön määrittelemälle lääkärille. Sinun tulee maksaa lääkärintarkastuksesta aiheutuvat kulut itse. Lääkärintarkastus pidentää hakuprosessia huomattavasti, sillä testien tulosten saaminen saattaa kestää useita viikkoja. Voit etsiä lähimmän lääkärisi täältä .

16. Viisumikiintiö on jo täynnä, mutta minulla on jo työpaikka/harjoittelupaikka valmiina Kanadassa. Miten toimin?

SWAP Canada-ohjelmaan ei voi hakea viisumikiintiön ollessa täynnä.

17. Hakemuksen osaksi pitää toimitaa sormenjälki ja kuva (biometrics). Milloin sormenjälki tulee olla otettuna ja mistä sen saa? 

Sormenjälkiä pyydetään yleensä vasta viisumihakemuksen täyttämisen yhteydessä tai kun olet jo jättänyt sähköisen viisumihakemuksen. Saat tällöin pyyntökirjeen eli biometric instruction letter -dokumentin, minkä jälkeen voit varata ajan sormenjäljen ottamiseen. Pyynnön saatuasi sinulla on 30 päivää aikaa toimittaa sormenjälki osaksi hakemusta. Sormenjäljen voi ottaa missä tahansa VAC-keskuksessa, joista lähin Suomesta on Tukholmassa.