Eerika Kroatiassa

Päätin pienen tekstin kirjoittaa tänne kokemuksestani Kroatiassa alkukesällä. 

Sain vinkkiä tähän lähetysorganisaatioon ystävältäni joka oli myöskin lähtenyt kuukausia ennen mua Irlantiin Euroopan solidaarisuusjoukkojen kautta vapaaehtoiseksi. 

Olin tilanteessa jossa halusin lähteä reissaamaan ja nähdä muuta kulttuuria ja oppia uusia taitoja ja tavata uusia ihmisiä. Mutta esimerkiksi tänävuonna koronan takia vapaamatkustelu ei ollut hyvä vaihtoehto.

Hain Kroatiaan projektiin jossa harjoitettiin ekologisempaa elämää ja yhteisöasumista. Kyseinen aihe kiinnosti jo entuudestaan joten se kuulosti kivalta projektilta.

Lähdin itse aika nopealla varotusajalla ja sinne päästyäni heti tajusin että siitä tulee tosi hauskat ja mielenkiintoiset 2 kuukautta. 

Projekti sijottui vuoristoiseen pieneen kylään nimeltä Latinovac jossa asuu noin 60 ihmistä. Toisia pieniä kyliä oli kyllä ympärillä ja isompiakin kaupunkeja 30min automatkan päässä. 

Meitä vapaaehtoisia oli 12 ja projekti kesti 2kk. Majottauduttiin paikallisten kyläläisten luona ja muu aika meni sielä Eco Centar:issa. Siellä suurin osa tapahtu, eli ulkotöitä, kasvimaanhoitoa ja kompostointia, työpajojen suunnittelua ja järjestämistä, joitain teoriatunteja, yhdessäolo, illanvietot, ruokailut, luovat työt ja kaikki muu. Välillä mentiin tekemään työpajoja muihinkin kyliin ja yhdistettiin ihmisiä ja tietoa kestävästä kehityksestä.

Välillä autettiin kyläläisiä pihatöissä ja muissa askareissa. Myös työaikojen ulkopuolella ainakin itse tykkäsin auttaa isäntää farmihommissa, se oli niin kivaa!

Meidän tiimi oli ihan superkiva ja samanhenkinen, meistä muidostui iso perhe kahdessa kuukaudessa ja se oli ihan parasta. 

Aika meni hurjan nopeesti ja maisemat oli ihan kohdillaan sielä! Sielä oli kokoajan jotain tekemistä ja omia projekteja riitti, jos vaan halusi tehdä. Meillä oli aina kaksi päivää viikosta vapaata ja lisävapaita kertyi myös sillain, että päästiin loppuajasta isommalle reissulle rannikoille käymään. 

Tunnelma koko projektin aikana oli niin ihana ja tervetullut ja kotoisa, että sitä on vaikee kuvailla, menisin uudestaan todellakin! Ihan huikeita muistoja täynnä toivon että muutkin uskaltaa lähteä ja käyttää näin huikeita tilaisuuksia hyväksi! :) 

-Erkku Tampereelta