Usein kysytyt kysymykset

Yleiset kysymykset

1. Mikä on alaikäraja ohjelmiinne?

Pääsääntöisesti alaikäraja ohjelmiimme hakemiseen on 18 vuotta. 16-17-vuotiaat voivat hakea nuorille suunnattuihin vapaaehtoisleireille Euroopan sisällä.  Tietyille kielikursseille osallistumiseen riittää 17- vuoden ikä, mutta tämä vaihtelee kurssin ja kohdemaan pohjalta. 

2. Mikä on yläikäraja ohjelmiinne?

Yläikäraja vaihtelee: Euroopan solidaarisuusjoukoissa yläikäraja on 30 vuotta, mutta Ready for Life -ohjelmassa 35. Nuorisovaihdoissa ja koulutuksissa yläikäraja on usein 30 vuotta, johtuen esimerkiksi kohdemaan viisumisäännöistä tai Erasmus+-ohjelman kriteereistä.

Toisissa ohjelmissa yläikärajaa ei ole. Muun muassa vapaaehtoisleireille, medium term volunteers (MTV) -ohjelmiin sekä kielikursseille lähtevät monet työelämässä olevat esimerkiksi vuorotteluvapaata viettämään. Myös nuorisovaihtoihin ja koulutuksiin etsitään usein ryhmänohjaajaa ilman yläikärajaa, vaikka osallistujien yläikäraja olisi 25 tai 30. 

3. Saanko Allianssista apua hakemuksen täyttämisessä?

Saa! Voit olla meihin yhteydessä sähköpostitse, puhelimitse tai whatsapin välityksellä, jos et ymmärrä jotakin kohtaa hakemuksessa. Autamme myös silloin, kun et ole varma mikä ohjelma sopisi sinulle parhaiten. Paikan päälle tuleminen on myös mahdollisuus, mutta soitathan ensin ja sovit tapaamisajan, jotta avun kannalta oikea työntekijä on paikalla. 

4. Mikä on lyhyin aika, jonka voin viettää ulkomailla?

Lyhyimpiä ohjelmavaihtoehtojamme ovat vapaaehtoisleirit, kielikurssit sekä ESC - vapaaehtoistiimit Leirit kestävät järjestäjästä riippuen 2-3 viikkoa ja kielikurssit vähintään 1-2 viikkoa. ESC - tiimien kesto vaihtelee 2-8 viikon välillä. 

Oleskelun vähimmäiskesto kerrotaan kunkin ohjelman kuvauksessa. Oleskelun vähimmäiskestosta ei yleensä pystytä joustamaan.

5. Kuinka varmasti sijoitun?

Lähes kaikki hakijamme sijoittuvat. Sijoittumisesi riippuu motivaatiostasi, joustavuudesta ja soveltuvuudesta tarjolla oleviin tehtäviin. Esimerkiksi vapaaehtoisohjelmissa motivaatio on tärkein sijoittumiseen vaikuttava tekijä, joten et tarvitse laajaa kokemusta päästäksesi mukaan. 

6. Kuinka kauan sijoittuminen kestää?

Tämä on ohjelmakohtaista, mutta yleensä vähintään muutaman viikon. Suosittelemme tosin, että haet hyvissä ajoin eli mahdollisuuksien mukaan noin 2-3 kuukautta ennen toivottua aloituspäivää. 

Poikkeuksena toki, että kansainvälisille vapaaehtoisleireille, kielikursseille sekä ESC - projekteihin etsitään välillä todella lyhyellä varoitusajalla osallistujia. Tarkat tiedot hakuajoisat löytyvät ohjelmien sivuilta. 

7. Miten saan tiedon sijoittumisestani?

Ilmoitamme sinulle sijoittumisestasi sähköpostitse tai osallistujasivuillamme.

8. Pitääko olla aiempaa työkokemusta?

Ei, voit hakea ohjelmiimme ilmankin aiempaa kokemusta.

9. Voinko kääntää työtodistukseni itse?

Kaikki hakemukseen mahdollisesti tarvittavat liitteet tulee kääntää englanniksi tai kohdemaan kielelle. Voit kääntää niin työtodistuksesi kuin muut liitteet itse. Jos et itse suoriudu kääntämisestä, käänny jonkun kieltä osaavan puoleen. Emme vaadi virallisia kielenkääntäjän tekemiä käännöksiä. 

10. Miten hyvä kielitaidon pitää olla?

Tämä on ohjelmakohtaista. Kielitaitovaatimukset mainitaan yleensä ohjelmakuvauksissa. Sujuvaa kielitaitoa harvoin vaaditaan, mutta osallistujan täytyy pystyä pärjäämään englannilla/kohdemaan kielellä. Kouluenglanti on yleensä riittävää.

Latinalaiseen Amerikkaan vaaditaan yleensä vähintään auttavan espanjan kielen taito, mutta vapaaehtoisleireille voi yleensä lähteä vaikkei espanjaa osaisikaan. 

11. Onko ohjelmissanne mahdollista osallistua kielikurssille?

Joihinkin ohjelmiimme sisältyy kielikurssi. Kielikurssi on yleensä joko muutaman viikon mittainen jakso heti oleskelun alussa tai kurssi jolle osallistutaan säännöllisesti koko oleskelun ajan. Jos kielikurssille on ohjelmassa mahdollisuus, mainitaan siitä ohjelman sivuilla.  

Erillisiä kielikursseja löytyy Euroopasta ja Japanista. 

12. Mitä osallistuminen maksaa?

Suurin osa ohjelmistamme on maksuttomia. Euroopan Solidaarisuusjoukot -ohjelmassa  (myös ESC-vapaaehtoistiimeissä) sekä Ready for LIfe-ohjelmassa korvataan myös matkat ja majoitus.

Kielikursseilla , vapaaehtoisleireillä ja MTV-ohjelmissa maksut vaihtelevat,  tarkat tiedot löytyvät ohjelmakohtaisesti. 

Pyrimme pitämään Allianssin ohjelmamaksun mahdollisimman edullisena. Ohjelmamaksun hintaan sisältyy paikan välittämisen  ja tukitoimien lisäksi sähköistä perehdytysmateriaalia.  Järjestämme lähtijävalmennuksia, jossa osallistujat voivat tavata muita lähtijöitä sekä ohjelmiin aiemmin osallistuneita. Olemme osallistujien tukena koko jakson ajan samoin kuin kohdemaan yhteystoimisto.

13. Pitääkö matkat maksaa itse?

EU-tuetuissa ohjelmissa (Ready for Life, ESC - ohjelmat) matkakulut korvataan. Kielikursseille ja vapaaehtoisleireille osallistujien tulee yleensä järjestää ja maksaa matkansa kohdemaahan itse.

14. Saako työstä palkkaa?

Ready for Life -ohjelmassa osallistujat saavat majoituksen, matkat, kielikurssit yms. mutta eivät palkkaa (poikkeus: Ranska). 

Vapaaehtoistyöstä saa yleensä ylläpidon, muttei rahallista korvausta, joskin Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmassa osallistujat saavat matkakorvauksen, vakuutuksen ja ylläpidon lisäksi taskurahaa.

Mikäli olet hakemassa töitä ulkomailta kannattaa  tarkistaa sivuiltamme EURES-verkoston TMS-hankkeen tukimuodot. Voit saada tukea esimerkiksi työhaastattelumatkaan tai toiseen maahan asettautumiseen.

Ulkomailla työskentely on monin tavoin palkitsevaa, vaikkei siinä välttämättä pääse rikastumaan rahallisesti. Työkokemus, kielitaito, uudet ystävät ja kokemukset rikastuttavat vaihtoon lähteneen elämää sekä parantavat mahdollisuuksia sijoittua työelämään myöhemmin.

15. Voiko hakea useampaan vaihto-ohjelmaan yhtä aikaa?

Moneen ohjelmaan ei voi hakea samanaikaisesti, vaan hakemukset tulee tehdä erikseen. 

16. Voinko hakea kaverin kanssa yhdessä?

Voit hakea yhdessä kaverin kanssa. Emme kuitenkaan voi taata samanaikaista sijoittumista, sillä yhdessä hakevien sijoittaminen on vaikeampaa ja saattaa kestää kauemmin. 

Samalle vapaaehtoisleirille voi hakea yhdessä ystävän kanssa, samoin esimerkiksi MTV-ohjelmiin voi  lähteä yhdessä kaverin kanssa.

17. Saanko ohjelmaan osallistumisesta todistuksen?

Kyllä. Saat osallistumistodistuksen, kun olet reissusi jälkeen täyttänyt sähköisen arviointilomakkeemme.

18. Järjestättekö infotilaisuuksia?

Järjestämme infotilaisuuksia Allianssin toimistolla ja osallistumme erilaisiin tapahtumiin ympäri Suomea. Tiedotamme tilaisuuksista internetsivustomme etusivulla kohdassa "Ajankohtaista" sekä uutiskirjeessämme, jonka voit tilata etusivulta. Järjestämme yhteisiä lähtijävalmennuksia sekä ohjelmakohtaisia pienempiä lähtijätapaamisia  myös verkossa,  pitkin vuotta.

19. Ovatko ohjelmanne avoimia kaikille? 

Allianssi on julistautunut syrjinnästä vapaaksi alueeksi ja sitoutuu omassa toiminnassaan edistämään yhdenvertaisuutta huomioiden sukupuolten, seksuaalisen suuntautumisen, toimintakyvyn, kielten, kulttuurien ja uskontojen moninaisuuden ja jokaisen oikeuden yhdenvertaiseen kohteluun.

Osa ohjelmistamme, kuten monet kansainväliset vapaaehtoistyöleirit ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelma ovat esteettömiä ja saavutettavia riippumatta vapaaehtoisen toimintakyvystä. Vapaaehtoisprojektien hakukoneessa joidenkin leirien kohdalla on erikseen mainittu, jos ne soveltuvat esimerkiksi liikuntarajoitteisille, mutta myös muiden leirien kohdalla voidaan aina tiedustella asiaa isäntäjärjestöltä.

Euroopan solidaarisuusjoukot -hankkeissa on mahdollista hakea erityistukea, jos lähtijällä on erityistarpeita. 

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Voit ottaa meihin yhteyttä täyttämällä tämän lomakkeen