Usein kysytyt kysymykset

Yleiset kysymykset

1. Mikä on alaikäraja ohjelmiinne?

Alaikäraja ohjelmiimme hakemiseen on pääsääntöisesti 18 vuotta. 16-17-vuotiaat voivat hakea Eurooppaan vapaaehtoistyöhön vapaaehtoisleirille, joille alaikäraja on 16-17. Kielikurssille Eurooppaan voi myös lähteä 16-vuotiaana.

2. Mikä on yläikäraja ohjelmiinne?

Yläikäraja vaihtelee ohjelmittain.  Euroopan solidaarisuusjoukoissa yläikäraja on 30 vuotta, Ready for Life -ohjelmassa 35. Nuorisovaihdoissa ja koulutukseissa yläikäraja on usein 30 vuotta johtuen esimerkiksi kohdemaan viisumisäännöistä tai Erasmus+-ohjelman säännöistä. 

Toisissa ohjelmissa yläikärajaa ei ole. Muun muassa vapaaehtoistyöleireille, medium term volunteers (MTV) -ohjelmiin ja kielikursseille lähtevät monet työelämässä olevat esimerkiksi vuorotteluvapaata viettämään. Nuorisovaihtoihin ja koulutuksiin etsitään usein ryhmänjohtajaa ilman yläikärajaa, vaikka osallistujien yläikäraja olisi 25 tai 30.

3. Saanko Allianssista apua hakemuksen täyttämisessä?

Voit aina lähettää sähköpostia tai soittaa meille, jos et ymmärrä jotakin kohtaa tai et ole varma mikä ohjelma sopisi sinulle parhaiten. Voit myös tulla käymään, mutta kannattaa soittaa ensin ja sopia tapaamisaika, jotta kyseistä ohjelmaa hoitava työntekijä on varmasti paikalla.

4. Mikä on lyhyin aika, jonka voin viettää ulkomailla?

Kansainväliset vapaaehtoistyöleirit, Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistiimit ja kielikurssit ovat lyhyimpiä ohjelmavaihtoehtojamme. Vapaaehtoistyöhön kansainväliselle leirille voi lähteä leiristä riippuen 2–3 viikoksi, kielikurssille jopa 1-2 viikoksi. Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistiimien kesto vaihtelee kahdesta viikosta kahdeksaan viikkoon.

Oleskelun vähimmäiskesto kerrotaan kunkin ohjelman sivulla. Oleskelun vähimmäiskestosta ei yleensä pystytä joustamaan.

5. Kuinka varmasti sijoitun?

Lähes kaikki hakijamme sijoittuvat. Sijoittumisesi riippuu työkokemuksestasi, kielitaidostasi ja soveltuvuudestasi eri tehtäviin. Esimerkiksi vapaaehtoisohjelmissa motivaatio on tärkein sijoittumiseen vaikuttava tekijä.

6. Kuinka kauan sijoittuminen kestää?

Sijoittuminen kestää eri ohjelmissa eri ajan, yleensä vähintään muutaman viikon. Suosittelemme, että haet hyvissä ajoin eli yleensä noin 2–4 kuukautta ennen toivottua aloituspäivää. Poikkeuksena ovat kansainväliset vapaaehtoisleirit ja kielikurssit, joihin voi lähteä hyvinkin lyhyellä varoitusajalla.  Myös Euroopan solidaarisuusjoukkojen projekteihin etsitään välillä nopeasti osallistujia. Tarkat tiedot hakuajoista löytyvät ohjelmien sivuilta.

7. Miten saan tiedon sijoittumisestani?

Ilmoitamme sinulle sijoittumisestasi osallistujasivuillamme, sähköpostitse tai puhelimitse.

8. Pitääko olla aiempaa työkokemusta?

Useisiin ohjelmiimme voi hakea, vaikkei aiempaa työkokemusta olisi. Työkokemusta kuitenkin edellytetään niiltä, jotka hakevat esimerkiksi au pairiksi.

Au pairiksi hakevilta edellytetään kokemusta lastenhoidosta. Lastenhoitokokemukseksi käy esimerkiksi lastenvahtina toimiminen, päiväkodissa työskenteleminen tai vaikkapa lasten harrastustoiminnan ohjaaminen (myös vapaaehtoisena ohjaajana työskenteleminen käy).

9. Voinko kääntää työtodistukseni itse?

Kaikki hakemukseen mahdollisesti tarvittavat liitteet tulee kääntää englanniksi tai kohdemaan kielelle. Voit kääntää niin työtodistuksesi kuin muut liitteet itse. Jos et itse suoriudu kääntämisestä, käänny jonkun kieltä osaavan puoleen. Virallisia kielenkääntäjän tekemiä käännöksiä emme vaadi. 

10. Miten hyvä kielitaidon pitää olla?

Kielitaitovaatimukset mainitaan ohjelmakuvauksissa. Sujuvaa kielitaitoa ei vaadita, mutta osallistujan täytyy pärjätä englannilla tai kohdemaan kielellä, eli pystyä vaikeuksitta jutustelemaan jokapäiväisistä asioista ja ymmärtää annettuja ohjeita. Useimmissa ohjelmissa pärjää mainiosti kouluenglannilla.

Latinalaiseen Amerikkaan vaaditaan yleensä vähintään auttavaa espanjan kielen taitoa, mutta vapaaehtoisleireille tai ympäristöprojekteihin voi lähteä vaikkei espanjaa osaisikaan. 

11. Onko ohjelmissanne mahdollista osallistua kielikurssille?

Joihinkin ohjelmiimme sisältyy kielikurssi. Osassa näistä ohjelmista kielikurssi on muutaman viikon mittainen, ja sille osallistutaan heti oleskelun alussa. Osassa puolestaan kielikurssille osallistutaan koko oleskelun ajan. Jos kielikurssille voi osallistua, tästä ja mahdollisista erillisistä kielikurssimaksuista kerrotaan ohjelman sivulla.

Tarjoamme myös kielikurssiohjelmia Euroopassa, Japanissa ja Latinalaisessa Amerikassa.

12. Mitä osallistuminen maksaa?

Maksut vaihtelevat ohjelmittain ja maittain, tarkat tiedot löytyvät ohjelmakohtaisesti. 

Pyrimme pitämään Allianssin ohjelmamaksun mahdollisimman edullisena. Ohjelmamaksun hintaan sisältyy paikan välittämisen ohella oppaita ja muuta sähköistä perehdytysmateriaalia sekä etuja. Muutaman kerran vuodessa järjestämme lähtijävalmennuksia, jossa osallistujat voivat tavata muita lähtijöitä sekä ohjelmiin aiemmin osallistuneita. Olemme osallistujien tukena koko jakson ajan samoin kuin kohdemaan yhteystoimisto.

13. Pitääkö matkat maksaa itse?

Osallistujien tulee yleensä järjestää ja maksaa matkansa kohdemaahan itse. Poikkeuksena ovat EU-tuetut ohjelmat Ready for Life ja Euroopan solidaarisuusjoukot, joiden kohdalla matkakulut korvataan suurimmaksi osaksi. Au pair in America -ohjelmaan kuuluu lennot ja Au pair in China-ohjelmassa korvataan osa lennoista jälkikäteen. 

14. Saako työstä palkkaa?

Valikoimassamme on palkallisia sekä palkattomia ohjelmia.

Ready for Life -ohjelmassa osallistujat saavat majoituksen, matkat, kielikurssit yms. mutta eivät palkkaa (poikkeuksena Ranska). 

Vapaaehtoistyöstä saa yleensä ylläpidon, muttei rahallista korvausta, joskin Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmassa osallistujat saavat matkakorvauksen, vakuutuksen ja ylläpidon lisäksi taskurahaa.

Au pairit saavat vastineeksi työstään ylläpidon sekä taskurahaa.

Ulkomailla työskentely on monin tavoin palkitsevaa, vaikkei siinä välttämättä pääse rikastumaan rahallisesti. Työkokemus, kielitaito, uudet ystävät ja kokemukset rikastuttavat vaihtoon lähteneen elämää sekä parantavat mahdollisuuksia sijoittua työelämään myöhemmin.

15. Voiko hakea useampaan vaihto-ohjelmaan yhtä aikaa?

Moneen ohjelmaan ei voi hakea samanaikaisesti. Vältyt näin myös turhilta ohjelmamaksujen maksamisilta ja peruutuksilta.

16. Voinko hakea kaverin kanssa yhdessä?

Voit hakea kaikkiin ohjelmiin yhdessä kaverin kanssa. Emme kuitenkaan voi taata sijoittumista samaan kaupunkiin tai samaan työpaikkaan kaverin kanssa. Yhdessä hakevien sijoittaminen on vaikeampaa ja saattaa kestää kauemmin, joten sinulta ja kaveriltasi vaaditaan erityistä joustavuutta sijoituksen suhteen. 

Au pair -paikkoja välittävät toimistot eivät esimerkiksi takaa sijoittumista samaan työpaikkaan tai kaupunkiin. Samalle vapaaehtoisleirille voi hakea yhdessä ystävän kanssa, samoin esimerkiksi MTV-ohjelmiin monet lähtevät yhdessä kaverin kanssa.

17. Saanko ohjelmaan osallistumisesta todistuksen?

Kyllä. Saat osallistumistodistuksen, kun olet reissusi jälkeen täyttänyt sähköisen arviointilomakkeemme.

18. Järjestättekö infotilaisuuksia?

Järjestämme infotilaisuuksia Allianssin toimistolla ja osallistumme erilaisiin tapahtumiin ympäri Suomea. Tiedotamme tilaisuuksista internetsivustomme etusivulla kohdassa "Ajankohtaista" sekä uutiskirjeessämme, jonka voit tilata etusivulta. Järjestämme yhteisen lähtijävalmennuksen kaksi kertaa vuodessa, touko- ja elokuussa, joiden lisäksi ohjelmakohtaisia pienempiä lähtijätapaamisia pitkin vuotta.

19. Ovatko ohjelmanne avoimia kaikille? 

Allianssi on julistautunut syrjinnästä vapaaksi alueeksi ja sitoutuu omassa toiminnassaan edistämään yhdenvertaisuutta huomioiden sukupuolten, seksuaalisen suuntautumisen, toimintakyvyn, kielten, kulttuurien ja uskontojen moninaisuuden ja jokaisen oikeuden yhdenvertaiseen kohteluun.

Osa ohjelmistamme, kuten monet kansainväliset vapaaehtoistyöleirit ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelma ovat esteettömiä ja saavutettavia riippumatta vapaaehtoisen toimintakyvystä. Vapaaehtoisprojektien hakukoneessa joidenkin leirien kohdalla on erikseen mainittu, jos ne soveltuvat esimerkiksi liikuntarajoitteisille, mutta myös muiden leirien kohdalla voidaan aina tiedustella asiaa isäntäjärjestöltä.

Euroopan solidaarisuusjoukot -hankkeissa on mahdollista hakea erityistukea, jos lähtijällä on erityistarpeita. 

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Voit ottaa meihin yhteyttä täyttämällä tämän lomakkeen