Vapaaehtoistyö Afrikassa

Halutessasi vapaaehtoistyöhön Afrikkaan, voit valita neljästä kohdemaasta:

  • Etelä-Afrikka
  • Kenia
  • Tansania
  • Uganda

Afrikan maissa vapaaehtoisena kannattaa muistaa, että majoitus on paikallista perustasoa ja eroaa varmasti paljon siitä, mihin olet Suomessa tottunut. Majoitus voi olla hyvinkin yksinkertaisissa olosuhteissa.

Etelä-Afrikka

Etelä-Afrikassa toimivalle järjestölle maksetaan ohjelmamaksu 260 euroa/kuukausi, joka kattaa majoituksen ja muut ylläpidon kustannukset, sekä ohjelman hallinnointikulut. Ohjelmamaksu ei sisältä kuljetusta lentoasemalta projektipaikkaan.

Kenia

Kenian vapaaehtoistyöohjelmiin kuuluu alussa muutaman päivän orientaatio maan pääkaupungissa Nairobissa. Orientaation jälkeen osallistut vapaaehtoisleirille ennen kuin alat työskennellä omassa projektissasi.

Vapaaehtoisena Keniassa voit valita useasta erilaisesta projektista. Voit esimerkiksi työskennellä lasten kanssa, tehdä kunnostus- tai maanviljelytöitä tai edistää terveyskasvatusta yhteisössä. Luonnosta ja ympäristöstä kiinnostuneille on myös projekteja, kuten luonnonsuojelua ja ympäristökasvastusta. Vapaaehtoisia on lisäksi järjestöissä, esimerkiksi viestinnän tehtävissä, sekä yhteisöä tukevissa hankkeissa, kuten yrittäjyyskasvatuksen projektissa.

Projektit sijaitsevat ympäri Keniaa. Maan luonto ja ilmasto sekä elinolosuhteet vaihtelevat hyvin paljon sijainnin mukaan. Tutustuthan projektikuvauksiin huolellisesti. Vapaaehtoistyöjaksojen pituus vaihtelee yhdestä kuukaudesta puoleen vuoteen. Aloituspäiviä on ympäri vuoden, joka kuukauden ensimmäinen maanantai.

Lähtiessäsi Keniaan maksat osallistumismaksun paikalliselle yhteysjärjestölle. Osallistumismaksu on ensimmäiseltä kuukaudelta 250-300euroa, jonka jälkeen maksetaan 200 euroa jokaiselta oleskelukuukaudelta. Maksu sisältää lentokenttäkuljetukset, orientaation, ylläpidon ja paikallisen järjestön tuen koko ohjelman ajan. Lisäksi vapaaehtoisten maksuilla katetaan järjestön hallinto- ja toimintakuluja.  

Kolme aikuista täyttää vesiastioita kaivolla.
Neljä henkilöä muuraa tiiliseinää.

Tansania

Vapaaehtoistyötä Tansaniassa on tarjolla vaihtelevasti eri aloilla, esimerkiksi kouluissa, hoitokodeissa, orpokodeissa, naisprojekteissa, kirjastoissa ja urheilun parissa. Tutustu huolellisesti projektikuvauksiin.

Vapaaehtoistyöjakson kesto on 2-6 kuukautta. Ennen kuin aloitat työskentelyn projektissa, osallistut parin päivän orientaation yhdessä Tansanian suurimmista kaupungeista Dar Es Salaamissa.

Tansaniaan lähtiessäsi maksat yhteysjärjestölle osallistumismaksun, joka on 300 euroa per kuukausi. Osallistumismaksu kattaa muun muassa lentokenttäkuljetuksen, ylläpidon koko oleskelusi ajan, orientaation jakson alussa, sekä yhteysjärjestön tuen koko ohjelman ajaksi. Osallistumismaksuilla katetaan myös järjestön hallinto- ja toimintakuluja.

Pitkillä vapaaehtoistyön jaksoilla sinun täytyy rekisteröityä paikallisviranomaisille, mikä maksaa noin 500 US dollaria.

Uganda

Ugandassa voit työskennellä esimerkiksi sosiaali- tai koulutusalalla tai järjestötyössä. Työpaikkoja on muun muassa sairaaloissa, päiväkodeissa ja järjestöissä. Voit työskennellä useammassa kuin yhdessä projektissa samanaikaisesti. Työtehtävät ovat vaihtelevia ja riippuvat paljon myös omista taidoistasi.

Vapaaehtoistyön kesto on 1-6 kuukautta. Ennen kuin aloitat työskentelyn projektissa, osallistut orientaatioviikolle, jossa saat perehdytyksen tulevaan tehtävääsi. Lisäksi yhteysjärjestön henkilökunta tapaa kanssasi kerran kuukaudessa.

Ugandaan lähtiessäsi maksat yhteysjärjestölle osallistumismaksun, joka on 1-3 kuukauden jaksoilla 500 euroa. Kolmen kuukauden jälkeen maksu on 80 euroa per kuukausi. Osallistumismaksu sisältää lentokenttäkuljetuksen, perehdytyksen orientaatioviikolla, majoituksen ja yhteysjärjestön tuen koko ohjelman ajan. Osallistumismaksuilla katetaan myös järjestön hallinto- ja toimintakuluja.