Osallistujan kestävät valinnat

Oletko miettinyt kuinka voit osallistujana toimia mahdollisimman vastuullisesti ja kestävästi? Osallistujana kannat myös osan vastuusta,  joten haluamme antaa neuvoja toimintaasi varten.

Useat hankkeet tuovat mukanaan positiivisia vaikutuksia vastaanottajamaahan, kuten esimerkiksi ympäristön laadun parantamista, yhteisöllisyyden tunteen lisäämistä sekä uuden oppimista. Negatiivisilta seuraamuksilta ei kuitenkaan voi välttyä täysin, joten tietoisuus tekemisistään on tärkein työkalu jota pitää mukanaan. 

  • Älä tee hätiköityjä päätöksiä! Valitse tarkkaan projektit, joista uskot saavasi eniten irti ja hae vasta sitten toteuttamaan niitä. Näin vältyt itse hankkeilta, jotka eivät tunnu täysin omalta ja säästät myös ympäristöäsi ylimääräisen matkustelun päästöiltä.
  • Jo projektia valitessa, on hyvä vertailla mielessään kuinka kannattavaa matkustaminen esim. kaukaisempaan kohteeseen on projektin tavoitteeseen nähden. Vältä todella lyhytaikaisia projekteja kaukokohteissa. Mikäli haluat välttää matkustusta, on osallistuminen paikallisella tasolla myös mahdollista Suomen sisäisissä vapaaehtoisprojekteissa ja leireissä. 
  • Kunnioita maan kulttuuria ja suhtaudu siihen avoimin mielin. Vältä myös matkustamista alueille, joiden luonto tai paikallinen yhteisöllisyys on kärsinyt turismin seuraamuksista. 
  • Tue paikallisia pienyrityksiä, silloin kun se on mahdollista. Useat paikat hyötyvät taloudellisesti turismista ja matkailusta, joten näin autat paikallisia tienaamaan elantonsa. 
  • Ole kuitenkin tietoinen kulutuksestasi! Liiallinen ostaminen on haitallista, joten hanki vain mitä tarvitset. Älä myöskään heitä ruokaa hukkaan ja yritä kierrättää niin hyvin kuin voit.
  • Toimi turvallisen tilan periaatteiden mukaan ja kunnioita niin kanssaosallistujia kuin myös paikallista väestöä. Löydät lisätietoa turvallisen tilan periaatteista esimerkiksi täältä (YK).
  • Ole aktiivinen osallistuja hankkeessasi! Keskustele avoimesti hankkeen vastuullisuudesta ja kestävistä valinnoista hankkeen aikana, mutta myös sen jälkeen. Avoimella keskustelulla voit jopa opettaa projektin muille osallistujille jotakin uutta. Mikäli löydät kehityskohtia projektin järjestelyistä tai muusta mikä on matkanjärjestäjän vastuulla, ota heihin rohkeasti yhteyttä!