All Aboard Inclusive Train

All Aboard Inclusive Train (AAIT) on Erasmus+ KA2 kehittämishanke, jonka tavoitteena on tukea ryhmänohjaajien taitoja kohdata moninaisuutta vapaaehtoisleireillä. Hanke toteutettiin yhdessä kahden muun eurooppalaisen vapaaehtoisjärjestön kanssa: hanketta koordinoi tsekkiläinen INEX-SDA z. s., ja siinä on Allianssin nuorisovaihdon lisäksi mukana saksalainen IBG – Internationale Begegnung in Gemeinschaftsdiensten e. V. 

Vapaaehtoisleirien taustalla on ajatus siitä, että jokaisella, riippumatta siitä, mistä he tulevat, tulisi olla mahdollisuus osallistua ja antaa panoksensa yhteisen hyvän eteen. Samalla kun osallistujien erilaisuus rikastaa itse ryhmää, se lähettää myös vahvan viestin paikalliselle yhteisölle siitä, että monimuotoisuus on tärkeää. Tämä kuitenkin tuo mukanaan haasteita. Sen varmistaminen, että kaikki voivat osallistua, vaatii erityistaitoja, etenkin vapaaehtoisleirien ohjaajilta.

Hankkeen tarkoituksena on ollut vastata tähän tarpeeseen kehittämällä menetelmiä ryhmänohjaajien tukemiseen. Yhdessä tsekkiläisen vammaisten kanssa toimivan Rytmus-järjestön kanssa kartoitimme sekä osallistujien ja ryhmänohjaajien että järjestöjen tarpeita. Tarpeiden pohjalta loimme neljä erilaista työpajaa, joita testattiin järjestöjen omissa koulutustilaisuuksissa ja koottiin lopulta yksien kansien väliin.

Yllä olevan oppaan tarkoitus on tukea vapaaehtoisleirien ohjaajia kohtaamaan moninaisuutta. Se on tarkoitettu uusille ja vanhoille ryhmänohjaajille, ja kouluttajille. Oppaan sisältöä voidaan käyttää sellaisenaan yhden koulutuspäivän materiaalina tai siitä voidaan poimia työpajoja jo olemassaoleviin ryhmänohjauskoulutuksiin.

Oppaan neljä työpajaa käsittelevät inkluusiota neljästä eri näkökulmasta:

  1. Ryhmäytyminen ja erilaisuus
  2. Kommunikaatio
  3. Moninaisuus rikkautena
  4. Erilaisten tarpeiden ymmärtäminen