Leave the road, take the trails - nuorisovaihto Ranskassa

Ilmastonmuutosteemainen nuorisovaihtoni Leave the Road, Take the Trails sijouttui Ranskan maaseudulle, Le Creneaun pikku kylään. Ensin helleaallon keskellä ja sitten sateen piiskaamina elelimme vanhan linnan, telttojemme, kauniin metsän, peltojen ja maalaisteiden välillä kahden viikon ajan.

Iso osa leirin aktiviteeteistä keskittyi ilmastoteemaan. Ensimmäisellä viikolla lähinnä jaoimme näkemyksiämme ilmiön suhteen muun muassa väittelyiden muodossa. Lopulta pääsimme myös tarttumaan toimeen aloittamalla omat projektimme. Toinen ryhmistä kokosi tietoa eri maiden harjoittamasta ilmastopolitiikasta ja myös yritysten toimista ja järjesti havainnoistaan esitelmän muille. Minun ryhmäni järjesti kampanjan läheisen rautatieaseman uudelleenavaamiseksi ja alueen joukkoliikenneyhteyksien parantamiseksi. Oli kiinnostavaa työskennellä paikallisyhteisön puolesta ja samalla puhua paikallisten kanssa, joista moni ilmaisi vahvan tukensa projektillemme.

 Teeman merkeissä ja kokemusmielessäkin pääsimme kurkistamaan myös Le Creneaun ulkopuolelle tutkimalla somia paikalliskyliä ja joenvarsia, Vichyn idyllistä kaupunkia ja tutustumiskierroksella kommuuniin.

Toki ennen teemaan pureutumista ja retkipäiviä oli tärkeää tutustua toisiimme, minkä vuoksi ryhmäytymisaktiviteetteja oli etenkin alussa useita. Niiden ja yleisen avoimen suhtautumisen johdosta ryhmästämme muodostui tiivis ja ehdimme tutustumaan toisiimme syvälläkin tasolla. Toki myös vapaa- ajanaktiviteeteilla oli iso osansa. Pyöräretki hylätylle linnalle, peli-illat, nuotiobileet, vesileikit ja yleiset keskustelut loivat yhteyden ja arvokkaita muistoja. Sain kavereita, joista muutaman kanssa on jo seuraava tapaaminen suunnitteilla. Nuorisovaihdot ovat loistava mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin, sillä osallistujat ovat siellä yleensä kyseisen päämäärän takia. 

Mielestäni kansainvälisissä nuorisovaihdossa tärkeintä on, että ne opettavat osallistujille näkemään kunkin ihmisen kansallisuuden kaltaisten tekijöiden läpi, vaikka toki erilaisuuksien kautta tulee opittua paljon. On tärkeää osata tutkia asioita ja ilmiöitä koto-Suomea laajemman perspektiivin kautta ja kasvattaa täten myös omaa empatiaa. Vaikka leirin teeman puolesta toimiminen on myös oleellista, pohjimmiltaan kyse on minulle ihmisten välisistä kohtaamisista. 

Olen aina ollut kansainvälisesti suuntautunut, mutta tämän kaltaiset kokemukset kasvattavat intoani osallistua vastaaviin projekteihin jatkossakin ja kasvattavat luottoani kansainvälisten mahdollisuuksien kirjoon ja niiden saavutettavuuteen.